El Centre de Serveis a les Empreses de Granollers (Can Muntanyola) va acollir el passat dimecres 7 de febrer la primera trobada de la Taula Territorial de l’Economia Social del Vallès Oriental, promoguda per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental.
Més d’una quarantena de persones (representants d’entitats i empreses socials, tècnics de promoció econòmica i d’ocupació de diferents ajuntaments del Vallès Oriental, agents del món educatiu i membres de plataformes i xarxes del territori), van reunir-se per treballar, debatre i plantejar les línies de treball que es duran a terme des de l’Ateneu Cooperatiu, per promoure l’economia social i solidària al territori amb l’esperit d’anar sumant de mica en mica nous projectes i visions.
L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental vol esdevenir espai de referència en el territori per fomentar l’economia social, solidària i cooperativa, en el marc del programa Aracoop (programa marc de cooperació público-privada, promogut pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat).
A Catalunya hi ha actualment 14 ateneus cooperatius, organitzats en xarxa i conformats per més d’un centenar d’organitzacions públiques i privades amb una dilatada experiència que, de manera coordinada, actuen per fomentar i enfortir l’economia social, solidària i cooperativa.
En el cas del Vallès Oriental, les entitats que s’han agrupat per impulsar i fer-se càrrec de gestionar l’Ateneu són les cooperatives Doble Via, Facto Assessors, Espai Assessor, Contrapunt i Escola Sant Gervasi; també en forma part, el Consell Comarcal del Vallès Oriental, que té l’encàrrec d’elaborar una diagnosi i un mapeig dels agents de l’economia social i solidària de la comarca.
Els ateneus cooperatius actuen com a antenes i altaveus de l’economia social al territori, identifiquen necessitats i oportunitats del sector i ofereixen una àmplia cartera de serveis integrals per a l’aprenentatge, la reflexió col·lectiva, la cooperació i la transformació social.
La jornada de dimecres va consistir, inicialment, en una presentació inicial de l’Ateneu als assistents i en una explicació dels objectius, a càrrec de l’equip tècnic que el conforma. Posteriorment, es va generar una dinàmica de treball en què es va dividir als participants en quatre grups que van desenvolupar els següents eixos de treball:
· Eix 1: Més projectes cooperatius; emprenedoria col·lectiva, reconversió, projectes informals
· Eix 2: Consolidem el teixit; fomentem la intercooperació, generem mercat social.
· Eix 3: Sensibilització i difusió; ser proactius, generar contingut (jornades, activitats)
· Eix 4: Model de governança i organització de la Taula Territorial.
Les persones assistents van poder gaudir d’un aperitiu a base de productes agroecològics de La Magrana Vallesana i cervesa artesana d’Art Cervesers, totes dues entitats del territori.
Els organitzadors confien que aquest espai de trobada permetrà generar relacions de confiança, identificar necessitats i reptes i establir línies de treball conjuntes, actuant com a espai d’aprenentatge col·lectiu amb el qual es podrà dibuixar el futur de l’economia social i solidària al Vallès Oriental i establir mecanismes de col·laboració estables.
Per rebre més informació sobre l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental o per esdevenir entitat col·laboradora de la nova entitat, cal posar-se en contacte a través de l’adreça electrònica info@ateneucoopvor.org o seguir el compte de Twitter @ateneucoopvor. Properament es posarà en marxa un portal digital amb tota la informació sobre els objectius, els eixos d’acció, el catàleg de recursos i serveis i tota l’actualitat sobre l’Economia Social, Solidària i Cooperativa de la comarca.
Les entitats col·laboradores que ja han confirmat la seva adhesió i han signat la Carta de Suport a l’Ateneu són les següents:
Apindep Ronçana, SCCL
Col·lectiu Ronda, SCCL
Coop57, SCCL
Cooperativa Setanta, SCCL
Federació de Cooperatives de Treball
Federació de Cooperatives d’Ensenyament
Granollers Mercat
Ajuntament de Montornès del Vallès
Centre Cultural La Clau (Sant Celoni)