RECURSOS

RECURSOS

Mapa de l’Economia Social del Vallès Oriental

Keyword
Resize the map
NOM
MUNICIPI
SECTOR
TIPUS
Loading

Atenció psicològica i promoció de la salut…

Cistella ecològica responsable i més…

Horta ecològica i de proximitat…

Formació homologada en Llengua de Signes Catalana…

Llibreria cooperativa de proximitat…

Col·lectiu per la transició ecosocial…

Creació cultural, educació i formació artística…

Projectes comunitaris per la transició ecosocial al Baix Vallès…

Ateneu Popular, espai de trobada i de reivindicació política i cultural…

MATERIALS

MATERIALS

Impacte de la crisi de la Covid-19 en el teixit de l’Economia Social i Solidària de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental hem participat en l’elaboració de l’informe elaborat conjuntament per la Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC) de Catalunya valorant “l’Impacte de la crisi de la Covid-19 en el teixit de l’economia social i solidària”.

La intenció d’aquest estudi és intentar tenir una primera fotografia de quin ha estat l’impacte de la crisi de la Covid-19 sobre l’economia social i solidària (ESS) propera a la XAC, en un moment de molta tensió i incertesa.

Transformar associacions o empreses en cooperatives

Hem reeditat aquesta petita guia que va presentar al 2019 l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i l’hem actualitzat amb alguns exemples recents. Es tracta del document La transformació a cooperativa, que recull els avantatges de la transformació a cooperativa per part de les associacions, les societats limitades (SL) i les societats civils particulars (SCP), i algunes indicacions sobre el prcediment. També es mostren exemples d’èxit replicables que s’han donat a diferents territoris.

Guia del teletreball col·laboratiu, efectiu i segur

Hem editat aquesta Guia del teletreball col·laboratiu, efectiu i segur. Es tracta d’un document amb recursos i recomanacions per al teletreball, que pren com a basa la Guia del teletreball col·laboratiu per a l’administració pública elaborada per l’AOC (Consorci de l’Administració Oberta de Catalunya) i hi afegeix alguns recursos amb una mirada més àmplia i pròpia del món cooperatiu.

Aquesta guia aporta consells per organitzar-se però també incideix en el teletreball en equip, que es considera “una bona oportunitat per aprendre a treballar de forma més eficient i efectiva”, però que “implica nous processos i formes de comunicació i de col·laboració”.

La guia inclou un recull d’eines virtuals per teletreballar, algunes bàsiques d’ofimàtica i edició col·laborativa i d’altres per fer videoconferències, trucades per internet, xats i compartició de pantalles. També n’hi ha d’emmagatzematge al núvol i de gestors del temps, de tasques i de projectes, entre d’altres. Totes elles, amb observacions perquè cadascú en pugui triar la més adient a la tasca que ha de realitzar.

Per últim, el document explica consells per teletreballar de forma segura, per fer reunions virtuals efectives i incideix en la necessària desconnexió digital.

 

Diagnosi de l’ESS a la comarca

L’any 2019 es presenta el segon informe de diagnosi L’ESS al Vallès Oriental: una mirada a l’associacionisme de la comarca, segons el qual s’han analitzat les associacions de la comarca des del punt de vista de l’Economia Social i Solidària, partint d’una doble pregunta: a quines necessitats dóna resposta l’associacionisme i amb quin recursos compta per fer-ho.

El dimarts 23 d’octubre de 2018 va tenir lloc, a la tercera trobada de la Taula Territorial de l’ESS del Vallès Oriental, celebrada a la masia de Can Ribas (Centre de Recursos Agraris) de Les Franqueses del Vallès, la presentació del document L’ESS al Vallès Oriental: una mirada a la realitat cooperativista de la comarca (2018).

Documents d’interès sobre ESS i cooperativisme

Guia de relleu cooperatiu

Des de l’Ateneu defensem que el model cooperatiu esdevé un dels més òptims a l’hora de reconvertir una empresa que, sigui per motiu de jubilació o defunció de l’antic propietari o per crisi econòmica, està en procés de tancament. També assessorem empreses en les quals el propietari o propietaris té intenció de cooperativitzar l’activitat. Per saber-ne més, i seguint la feina feta per Coòpolis (Ateneu Cooperatiu de Barcelona) i l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, hem editat una petita guia:

Vídeos sobre ESS a la comarca

La Magrana Vallesana

La Clau

FESS Montornès

Apindep Ronçana

1a Fira ESS Sant Celoni

Llibreria Els 4 Gats

Escola Ginebró

Cafè del Centre

Fira d'Economia Social i Consum Responsable de Granollers

Mow-T

Jornades ESS Sant Celoni - Estiu Cooperatiu La Clau

PROJECTE HANDWORK

Interseccionalitat i antiracisme amb T.I.C.T.A.C.

Granollers Pedala

Artijoc

La Magalla Agroecològica

Llibreria La Gralla

L'Eixida

Enllaços d’interès

FINANÇAMENT

FINANÇAMENT

En aquest apartat es poden consultar les línies de finançament (subvencions, ajuts, préstecs i premis) disponibles per a projectes i empreses de l’economia social i solidària, en especial per a les cooperatives. Per a més informació també està disponible el cercador de Xarxanet.

Subvencions i ajuts

[OBERTA] Fons Cooperatiu per a l’Emergència Social i Sanitària (finançament col·lectiu a través de diverses organitzacions de l’ESS)


[OBERTA] Convocatòria d’ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses d’economia social per als anys 2020-2022 (Departament de Treball)


[OBERTA] Fons Avalis-ICF


[OBERTA] Ajuts a noves activitats econòmiques i projectes en l’àmbit de l’economia cooperativa, social i solidària (Àrea Metropolitana de Barcelona)


[TANCADA] Programa anual de foment del cooperativisme de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (cooperatives federades a la FCTC)


[OBERTA] Suport a l’ocupació de treballadores amb altres capacitats i subvenció amb càrrec a l’IRPF (Departament de Treball, Afers Socials i Famílies)


[TANCADA] Ajuts per a cooperativistes per ampliar formació en l’àmbit financer, innovació social o emprenedoria (Beques de la Fundació Seira)


[TANCADA] Learning to Grow Coop – Formació a càrrec de persones expertes en models de creixement, innovació, finançament, projecció comercial, desenvolupament de persones, democràcia interna i molt més (FCTC i Fundació Seira)


[TANCADA] Convocatòria per a la concessió de subvencions per a la incorporació de persones sòcies treballadores o persones sòcies de treball en cooperatives i societats laborals en l’exercici 2019


[TANCADA] Ajuts AMB, per al desenvolupament de nous projectes i la creació de noves activitats econòmiques emmarcades en l’àmbit de l’economia cooperativa, social i solidària.


[TANCADA] Subvencions per a la incorporació de socis o sòcies treballadors/es o socis o sòcies de treball a cooperatives i societats laborals

Préstecs i avals

Coop57 és una cooperativa de serveis financers ètics i solidaris que té com a objectiu principal contribuir a la transformació social de la nostra economia i de la nostra societat. Compta amb les següents línies de finançament:

 • Préstecs d’inversió
 • Finançament de circulant
 • Avançament de subvencions
 • Endossament de factures
 • Préstecs d’intercooperació

Fiare és un banc cooperatiu que vol ser una eina al servei de la transformació social mitjançant el finançament de projectes de l’economia social i solidària i la promoció d’una cultura de la intermediació financera, sota els principis de la transparència, la participació, la democràcia i el crèdit com a dret. Financen projectes cooperatius sotmesos a una prèvia avaluació econòmica, social i ambiental. Els diferents sectors susceptibles de ser finançats són:

 • Sistema de benestar social
 • Eficiència energètica i energies renovables
 • Medi ambient
 • Agricultura de proximitat
 • Cooperació internacional
 • Animació sociocultural
 • Comerç just

Gicoop aporta a les empreses recursos financers, coneixement i contactes perquè les cooperatives creixin de forma equilibrada. El finançament de Gicoop arriba mitjançant un préstec participatiu o la compra de títols participatius.


Acció solidària contra l’atur és una fundació sense ànim de lucre que vol donar resposta al problema de l’atur mitjançant la concessió de préstecs sense interessos per finançar projectes d’emprenedoria viables, microempreses d’autoocupació, cooperatives o entitats socials que creïn o mantinguin llocs de treball. També concedeix ajuts a processos d’inserció laboral adreçats especialment a persones amb dificultats econòmiques.


Triodos Bank desenvolupa la seva activitat bancària donant suport a iniciatives, projectes i empreses que treballen en els àmbits social, mediambiental i cultural. Els diferents sectors susceptibles de ser finançats són:

 • Iniciatives, projectes i empreses compromeses amb l’ús responsable dels recursos naturals, que aportin solucions tecnològiques innovadores i realistes respectuoses amb el medi ambient.
 • Projectes, empreses i organitzacions que situen a les persones al centre de la seva activitat, ponderant de manera equilibrada els objectius socials i econòmics. Iniciatives que promouen els principis de justícia i igualtat de drets i oportunitats per a les persones.
 • Iniciatives , projectes i empreses que contribueixen a que les persones es desenvolupin i actuïn de manera responsable en àmbits com les activitats culturals i artístiques en qualsevol de les seves expressions.

[TANCADA] ICF: Préstecs per a empreses de l’economia social i cooperativa


[TANCADA] Préstecs amb garantia per al finançament d’empreses d’economia social