Aquest matí s’ha presentat el projecte de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, emmarcat en el programa AraCoop de la Direcció General d’Economia Social del Departament de Treball. Ha estat en un acte a la Masia de Carrencà de Martorelles presidit pel Sr. Marc Candela, alcalde de Martorelles i conseller comarcal de Promoció Econòmica i Estudis, el Sr. Josep Vidal, director general d’Economia Social, i la Sra. Montse Lamata, coordinadora de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental. En primera instància s’han adreçat a la premsa, i posteriorment ho han fet al consell d’alcaldes de la comarca.
Ja hi ha 14 Ateneus Cooperatius a Catalunya i enguany s’hi ha afegit l’Ateneu del Vallès Oriental. Les tres línies de treball principals, en el període d’un any, seran: donar atenció i assessorament a un mínim de 1.000 persones (en relació a la difusió, creació o gestió d’empreses d’economia social); aconseguir una inserció laboral d’un mínim del 3% d’aquests usuaris; i crear almenys 30 cooperatives noves a la comarca.
La coordinadora de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, Montse Lamata, ha explicat que l’assessorament, l’acompanyament i la formació són també tres eines bàsiques de l’Ateneu Cooperatiu, així com “la sensibilització i difusió (de les empreses d’economia social i el mateix Ateneu) amb tallers per a tot tipus de públics”, la consolidació del teixit de l’economia social “amb la generació de noves empreses” i la creació “d’espais de trobada on tots aquests nous emprenedors puguin compartir quins reptes i necessitats tenen i com entre tots podem generar projectes des de la intercooperació”.
Vidal ha afegit que l’aposta de la Generalitat pel cooperativisme ve donada per les xifres obtingudes en els anys de crisi: “L’economia social, i especialment l’economia cooperativa, ha estat molt més capaç de resistir la crisi que no les empreses ordinàries”. Com que aquestes empreses són “governades pels propis treballadors i estan molt vinculades al territori”, abans de tancar o de deslocalitzar els negocis, “els treballadors, que formen part de la comunitat, busquen alternatives i altres maneres de donar-li continuïtat”, segons ha apuntat Vidal.
Lamata, a més, ha remarcat que els eixos d’actuació de l’Ateneu se centraran en la diagnosi de les necessitats dels territoris i la creació de nous projectes. Però també es vol treballar amb els més petits “per promoure els valors de l’economia social en els alumnes de les escoles”.
L’Ateneu Cooperatiu és resultat d’un conveni signat entre la Generalitat, el Consell Comarcal i les cooperatives Facto Assessors, Doble Via, Espai Assessor, Som Contrapunt i Escola Sant Gervasi, amb l’objectiu de fomentar el cooperativisme i l’economia social, per tal “de generar ocupació i crear empreses cooperatives dintre de la nostra comarca”, com ha explicat Candela.