La ‘Tardor de l’Economia Social i Solidària’ farà parada en sis municipis del Vallès Oriental

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental ha presentat el programa d’actes de la Tardor de l’Economia Social i Solidària al Vallès Oriental 2024, que es durà a terme entre el 26 de setembre i el 9 de novembre. La roda de premsa, celebrada dimarts a la tarda al Centre Juvenil Sputnik, va comptar amb la participació de representants d’ajuntaments i entitats implicades en l’organització de l’esdeveniment, que recorre sis municipis de la comarca: Mollet del Vallès, Cardedeu, Granollers, Santa Maria de Palautordera, Sant Esteve de Palautordera i Montornès del Vallès.

Caterina Riera, coordinadora de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, va subratllar que la funció de l’Ateneu és “aglutinar els diferents programes que s’han anat gestant per donar-los continuïtat i una forma conjunta”. Alhora, va destacar que la gènesi de les organitzacions de les programacions que s’inclouen en aquest programa comarcal són ben diferents: “En alguns casos ve de la mà dels ajuntaments que formen part i estan adherits a la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària; per tant, estan també afavorint l’impuls d’actuacions que permetin la divulgació en aquest sentit. En altres casos són les entitats locals que promouen programacions vinculades al consum arqueològic o diferents temàtiques que creuen interessants. I en altres casos és la coordinació entre ajuntament i entitats que permet configurar un programa pensat conjuntament, com és el cas de Granollers”.

Riera, a més, va reivindicar que aquest programa que s’estén per sis municipis del Vallès Oriental “fa palès que l’economia social és una realitat al Vallès Oriental que ja està donant resposta a les necessitats de les persones”.

Recorregut pels sis municipis

Mollet del Vallès serà una de les novetats, i s’hi incorpora emmarcant en aquesta tardor d’economia social les Jornades Joan Folch del Casal Cultural, que enguany arriben a la 27a edició. Del 26 de setembre al 10 d’octubre hi haurà xerrades sobre Gallecs, sobre sobirania alimentària i sobre sobirania alimentària. La Rosa Maria Esteve, membre del Casal Cultural de Mollet del Vallès, destacava que al debat Eco-agricultura o Agroindustria? El cas de Gallecs han buscat punts de vista diferents que generin confrontació entre els ponents.

Cardedeu és un fix de la programació, i oferirà fira i activitats del 3 al 5 d’octubre. Carme Mallorques, regidora de Formació, Ocupació i Desenvolupament Local de l’Ajuntament de Cardedeu, va destacar que enguany se centren en el consum responsable. Hi haurà una una xerrada sobre les factures de la llum, l’aigua i el gas; i el projecte Futurs imPOSSIBLES reflexionarà sobre com hauria de ser la vila de Cardedeu l’any 2045, entre d’altres. “El dia 5 és el dia gran: tindrem una trentena de parades”, destacava Mallorques. La Fira d’Entitats d’Economia Social i Cooperació comptarà amb mercat agroecològic, tallers i espais de joc, entre d’altres, durant tot el matí als entorns de la plaça Sant Corneli.

Pel que fa a Granollers, la FESSGra se celebrarà en dues jornades, el 28 de setembre i el 26 d’octubre. A la data del setembre hi haurà la setena Fira de l’Economia Social i Solidària de Granollers –amb 24 entitats, foodtrucks, activitats…–; mentre que a la de l’octubre hi haurà el Fòrum i espai de debat de l’ESS a la comarca. La Cinta Aixendri, regidora d’Ocupació, Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Granollers, recordava que el model granollerí ha anat canviant i es mostrava satisfeta de la passa endavant del consistori: “L’Ajuntament va passar de fer aportacions econòmiques a la fira, a ser-ne coorganitzadores”. “Volem continuar apostant per l’economia solidària, i per això hem organitzat aquests dos grans esdeveniments”, hi remarcava. Per la seva banda, Josep Canudas, membre de l’associació FESS Granollers –l’altra organitzadora de la proposta i que està formada per nou entitats–, destacava la novetat de separar el programa en dues jornades: “Aquest any, hem decidit separar la fira de les xerrades, i organitzarem un fòrum comarcal sobre cures i cultura per debatre els reptes de l’economia social”.

Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera també hi participen. L’alcalde de Sant Esteve de Palautordera, Tomeu Aspa, va ser el responsable de parlar sobre els actes als dos poble: a Sant Esteve, organitzats per l’Ajuntament; i a Santa Maria, a càrrec de l’entitat La Cortera. A Sant Esteve hi haurà la Fira de Prop els dies 26 i 27 d’octubre, amb una forta implicació d’entitats locals. “Aprofitant que tenim una fira d’artesania a finals d’octubre, va sortir la idea d’aprofitar i afegir-hi conceptes de l’economia social i solidària”, deia Aspas. El dissabte estarà més encarat a donar espai a entitats de cultura popular del territori i el diumenge estarà més encarat a l’economia social i solidària i a projectes agroalimentaris del territori, amb paradetes i dues taules rodones.

Quant a la proposta de Santa Maria de Palautordera, La Cortera i l’Ateneu Cooperatiu organitzaran una fira de productores i una trobada del sector agroecològic de la comarca. Entre les activitats, hi haurà un taller de La Lleva, la comunitat energètica del Baix Montseny, amb l’objectiu que la ciutadania entengui el funcionament de l’energia solar.

Per acabar, Montornès del Vallès és el municipi que va acollir la presentació i el que tancarà la Tardor de l’Economia Social i Solidària al Vallès Oriental 2024. D’entrada, com a amfitrió de la roda de premsa, Jordi Delgado, regidor de Promoció Econòmica i Comerç de l’Ajuntament de Montornès, va destacar la importància de la implicació dels ajuntaments i entitats: “És una satisfacció veure com cada cop som més municipis i entitats treballant conjuntament per impulsar aquesta tardor de l’economia social”. Referent a les activitats a Montornès, enguany se centren en la gestió de l’aigua amb xerrades, exposicions i visites guiades del 7 al 9 de novembre. “Estem en un context de sequera, hem patit certes restriccions, estem en un context de dificultat i crec que és un tema d’actualitat no només pel factor sequera sinó també perquè fa deu anys que l’Ajuntament de Montornès està fent gestió pública del servei d’aigua, i toca fer balanç”, explicava Delgado.

PROGRAMACIÓ DE LA ‘TARDOR DE L’ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA AL VALLÈS ORIENTAL