Èxit en la primera FESSTA de la Fira d’Economia Social i Solidària de Granollers

Enguany, la setena edició de la Fira d’Economia Social i Solidària de Granollers, la FESSGra, ha estrenat format i ho ha fet amb èxit. Aquest dissabte 28 de setembre, més de 8.000 persones han gaudit de la mostra i de les activitats proposades a la FESSTA a la plaça de Lluís Perpinyà, una trobada que volia ser més oberta i festiva que en altres ocasions i que deixa l’espai professional i de xerrades per al 26 d’octubre al Fòrum.

Des de primera hora del matí i amb l’acompanyament i guia de FESSRàdio, la FESSTA ha ofert parades amb entitats, comerços, cooperatives i espais que treballen amb l’economia social i solidària per bandera. Una trentena d’entitats s’han encarregat de donar vida a la plaça i GEMEC ha preparat la programació cultural on no hi ha faltat l’espai infantil, un taller de breakdance que ha fet ballar canalla petita i gran, i la fi de festa amb la música encomanadissa dels Happy People Band.

No només la fantàstica participació de la ciutadania fa dir que la FESSTA ha estat tot un èxit, ja que des de l’organització destaquen l’enxarxament i noves cooperacions que han sorgit entre els paradistes, algunes ja formalitzades aquest mateix dissabte. També celebren que ha estat en el marc d’aquesta FESSTA que s’ha engegat el primer projecte de Biblioteca Humana de l’Àfrica (una proposta per la qual alguns centres d’ensenyament ja s’han interessat), la participació per primera vegada de propostes com Som Mobilitat o que s’hagin començat converses amb altres instituts per traslladar el projecte que el curs passat va aplicar el Celestí Bellera per acostar la joventut a l’economia social i solidària. Precisament, els vídeos que va gravar l’alumnat han servit per ajudar a difondre la FESSTA d’enguany.

El 26 d’octubre, el torn del Fòrum

Una vegada celebrada la FESSTA, arribarà el torn de fer feina i és per això que enguany, per primera vegada, des de la FESSGra i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental s’ha oganitzat una jornada de treball de l’ESS de la comarca. Es tracta del FÒRUM, que el 26 d’octubre se celebrarà a Can Jonch i que serà una oportunitat única perquè entitats, col·lectius i cooperatives es trobin per escoltar, conèixer altres experiències, aprendre i generar noves aliances que enfortiran el teixit social i cooperatiu. Es tracta doncs, d’oferir un espai més específic i donar més importància als debats al voltant de l’ESS a la comarca.

El FÒRUM comptarà amb participants de tots els sectors i ben aviat es donarà a conèixer la programació i com participar-hi. Entre el més destacat, però, hi trobem un debat al voltant dels reptes i la situació actual de les cures i la cultura al Vallès Oriental. A més, la ponència inicial donarà el tret de sortdia de la jornada amb una xerrada sobre els inicis del cooperativisme a Catalunya i els seus reptes en l’actualitat, que permetrà tenir una major comprensió sobre les iniciatives al país i a la comarca. Les companyes de Totes Legals (col·lectiu que promou la regularització de les persones migrades en situació administrativa irregular) seran encarregades de preparar l’esmorzar col·lectiu.

L’ESS, protagonista a la tardor

La FESSTA i el Fòrum de la FESSGra 2024, que compten amb el suport de l’Ajuntament de Granollers i de la Diputació de Barcelona, s’emmarquen dins del programa d’actes i fires que de la “Tardor de l’Economia Social i Solidària al Vallès Oriental 2024”, que se celebra de 26 de setembre al 9 de novembre. La iniciativa, que enguany suma nous municipis, reuneix les propostes de Mollet del Vallès, Cardedeu, Granollers, Santa Maria de Palautordera, Sant Esteve de Palautordera i Montornès del Vallès.

Així, l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental aglutina en un mateix programa les activitats i fires organitzades tant per entitats locals com per ajuntaments. La iniciativa també compta amb el suport de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS).