L’Ateneu Cooperatiu es suma a la campanya per fer el pas a Mastodon

Diverses organitzacions de l’Economia Social i Solidària, entre les quals l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, estem promovent una mudança comunitària cap a la xarxa social federada Mastodon. Ens hem marcat la data del 20 de gener de 2025 per anunciar col·lectivament aquest pas. Ho fem per poder-nos comunicar en xarxes no governades per algorismes que responguin als interessos de les grans corporacions. Ho fem perquè, movent-nos juntes, mantenim i creem nous contactes.

Fer el canvi a Mastodon

Si tu o la teva entitat us hi voleu unir, el primer pas és crear un compte. Per això has d’escollir una instància on crear-lo (veure més avall què són les instàncies). Des de l’Ateneu recomanem mastodon.economiasocial.org que és on altres Ateneus com el de Terres Gironines, Barcelonès Nord o l’Hospitalet han obert un compte. Però es pot escollir qualsevol instància i seguir i que us segueixin comptes d’altres instàncies.

Un cop hàgiu creat un compte, és recomanable començar per aquí:

  1. Posar una foto o un logo i omplir el perfil abans de seguir o interactuar amb ningú.
  2. Revisar les opcions de configuració, on es poden prendre algunes decisions sobre l’aparença, la privacitat, etc. Una configuració important, si es vol que Mastodon ajudi a arribar a més gent: a «Perfil» > «Privacitat i abast», marca si vols que el teu perfil i les teves publicacions apareguin als resultats de cerca o als algoritmes de descoberta.
  3. Publica un missatge per presentar el teu compte (qui sou, quins interessos teniu o el que vulguis). Pots afegir-hi dos hashtags: #presentació i #juntes. El primer és el que s’utilitza habitualment al fedivers, i el segon és el de la nostra campanya. Ens farà molta il·lusió saber que has arribat fins aquí gràcies a això i et saludarem amb alegria.
  4. Si tens qualsevol altre dubte, informa’t al compte de la campanya vamonosjuntas@masto.es

Què és el Fediverse i què és Mastodon

El Fedivers és un conjunt de xarxes socials que es comuniquen entre elles gràcies a un protocol anomenat ActivityPub, és a dir, un llenguatge comú que permet que des de qualsevol racó del fedivers puguis seguir i interactuar amb persones que han triat altres racons del Fedivers. Per entendre’ns, funciona com el correu electrònic: si tens un compte de correu a Pangea, a SomNúvol o inclús a Gmail, pots escriure’t amb una amiga que tingui el seu compte al servidor de la seva universitat, o amb una cooperativa que utilitza el seu propi domini en els correus. El fedivers parteix de la mateixa lògica: són xarxes socials federades, a les quals et pots unir des d’on vulguis, i així t’estalvies dependre d’empreses tecnològiques opaques. Per tant: pots tenir el teu compte en un servidor i seguir o que et segueix gent que el té en un altre.

Mastodon és només una de les xarxes socials del fedivers. L’hem triat perquè és la que més es fa servir. Alhora, hi ha milers de servidors de Mastodon. Hi ha gent que als servidors els hi diu instàncies. Qualsevol persona (amb una mica de coneixement tècnic i recursos) pot muntar el seu propi servidor, o fins i tot examinar el codi i modificar-lo al seu gust, perquè és tot programari lliure. Cada servidor es regeix segons les normes que les seves administradores triïn. N’hi ha que funcionen de manera assembleària i entre totes les usuàries decideixen com es configura, quins continguts es moderen, etc. Si, per qualsevol motiu, algú munta un servidor per fer coses malicioses (com, per exemple, publicar contingut brossa o tòxic), la resposta és fàcil: es bloqueja perquè no es pugui comunicar amb el teu servidor.

El Fedivers està en construcció. No té tota la hipervelocitat, la dopamina, els flames i el brilli-brilli que trobes a les xarxes socials comercials. Ni cal, perquè és una altra cosa: un espai per trobar-se, dialogar i relacionar-se de manera més sana i agradable. Aquí estem tranquil·les i segures i tenim la capacitat de construir juntes els futurs digitals que ens mereixem.

L’Ateneu cooperatiu de les Terres Gironines, a finals de 2021, va posar en marxa la instància mastodon.economiasocial.org i des del 10 de gener nosaltres ja hi som!

I per què no Bluesky?

Potser has sentit parlar que hi ha un moviment per abandonar la xarxa X.com (abans Twitter) per la seva deriva cap a promoure la desinformació i la seva vinculació a posicions d’extrema dreta. Algunes organitzacions i mitjans de comunicació s’estan movent cap a Mastodon i/o Bluesky.

Bluesky és una plataforma social desenvolupada per una empresa de Silicon Valley que funciona gràcies a capital de risc provinent d’inversors en criptomonedes i Big tech. El seu propòsit declarat és desenvolupar un sistema per a xarxes socials federades, però, avui dia, tal com el tenen dissenyat, és una xarxa centralitzada: pots muntar-te el teu propi servidor per a allotjar les teves dades, però el directori de comptes pertany a l’empresa. És impossible comunicar-te amb altres usuàries de Bluesky sense passar per aquí. Mantenen el control de tot el sistema i no sabem què faran en el futur perquè sigui lucratiu més detalls en aquest article

Per aquests motius, des de les entitats que promovem la campanya, hem considerat que Bluesky no és suficient per als qui volem construir una internet realment lliure. Tot bé si vols usar-ho perquè t’agrada o perquè les teves amigues estan per allí, però no sembla que sigui una bona aposta col·lectiva de futur. En qualsevol moment pot derivar a quelcom similar a X.

En tot cas, hi ha possibilitat de connexió: si estàs a Bluesky, et poden llegir des de Mastodon, i també al revés, gràcies a una eina que crea una rèplica del teu compte automàticament. Per a activar-la, si estàs a Maston, n’hi ha prou amb seguir a @bsky.brid.gy@bsky.brid.gy; en Bluesky, seguir a @ap.brid.gy. Més info: BridgyFed

Més informació

La campanya Som-hi juntes té una web: https://somhijuntes.org

Allà hi trobaràs:

  • Informació i raons per anar a Mastodon
  • Eines per treure partit a Mastodon
  • Proposta de diferents instàncies recomanades
  • Subscripció a una llista de correu per estar al cas de la campanya

Adherir-se a la campanya

Com que volem moure’ns juntes també s’estan recollint les organitzacions i persones que se sumen a la campanya. La idea és que puguem trobar els contactes que vulguem tenir per seguir a Mastodon.

Podeu adherir-vos a la campanya i comunicar-hi quin és el vostre compte a Mastodon en aquest formularihttps://usem.liberaforms.org/vamonosjuntas

Recorda: 20 de gener de 2025