El govern de la Generalitat de Catalunya traslladarà dimarts l’avantprojecte de llei d’Economia Social i Solidària al Parlament de Catalunya, amb el mateix text que va aprovar el govern d’Aragonès poc abans de les eleccions. La llei, que vol establir un marc jurídic comú de l’economia social i solidària, serà una de les primeres a ser debatudes en aquesta legislatura.
L’executiu d’Illa, amb Bonvehí com a director general de l’economia social i solidària i el cooperativisme, ha apostat perquè qualsevol modificació del contingut sigui debatuda en el marc del Parlament. D’aquesta manera, el contingut que es trasllada al Parlament es manté intacte, tal com el va negociar el sector des de l’Associació Economia Social Catalunya (AESCAT).
Serà a partir de dimarts que la llei iniciarà la seva tramitació parlamentària, a partir de la qual serà debatuda, esmenada i posada a votació. D’acord amb les promeses electorals dels partits polítics, hauria d’existir una majoria favorable a l’aprovació de la llei, però es preveu que hi hagi debat sobre qui entra dins l’economia social i solidària (si es compten les cooperatives amb afany de lucre o les SL, per exemple) i com es regulen els valors.
Una llei innovadora dins del marc europeu
Aquest avantprojecte de llei estableix el reconeixement formal i institucional de l’economia social, així com els criteris que hi donen sentit: la primacia de la persona i l’interès col·lectiu per sobre del lucre econòmic i l’acompliment dels principis recollits en el seu articulat.
El text és innovador respecte altres lleis europeees, ja que defineix les economies comunitàries, la qual cosa hauria de permetre desenvolupar col·laboracions publicocomunitàries, i estableix un registre d’entitats de l’economia social i solidària, que hauria de facilitar a les institucions públiques tenir-les presents a l’hora de fer contractactió pública.