benvingudes aL
CULTIU CULTURAL!

El Cultiu Cultural és un cicle anual plantejat en quatre jornades, una per a cada estació de l’any, sobre agroecologia, transició ecosocial i altres temes com l’habitatge i la cultura, a l’entorn de l’espai agrari de Gallecs i de la ciutat de Mollet del Vallès. És un projecte cuinat amb molt de carinyo!

La iniciativa sorgeix de la col·laboració inicial entre Cucúrbita i les persones impulsores d’un grup de consum de productes ecològics i de proximitat a Mollet del Vallès, Les Cinc Quarteres, a les quals l’Ateneu Cooperatiu dóna suport.

La finalitat del cicle és generar un espai de reflexió, aprenentatge i divulgació a l’entorn de les pràctiques agroecològiques, l’economia solidària i la transformació ecosocial a Gallecs i, per extensió, a la ciutat de Mollet del Vallès i el Baix Vallès, amb especial èmfasi en el sector agroalimentari. Però no només!

ALGUNES IMATGES DEL CULTIU D'ESTIU

Imatges de la 4a jornada del Cultiu Cultural organitzat al Jardinet del Casal Cultural de Mollet. Un espai de trobada per a entitats i projectes que aposten per la transició ecosocial a Mollet i al Baix Vallès. Un viatge intercultural a través de la recepta del gaspatxo. Amb la veu de la Laura i la Raquel, del grup de consum agroecològic Cinc Quarteres; el Carles, de la Llibreria l’Illa i Mollet Acull; la Maica, de l’AVV Estació del Nord i Plataforma Sanitat Pública; la Kawtar, de la PAH Mollet i Baix Vallès, la Marina, cuinera; i el suport de l’Escoleta Popular d’Atzarola. Tot plegat maridat amb el violoncel del Manu Fusta (pedal de loops inclòs). Sonortizat i enregistrat per Tidiane Diedhiou. 

QUÈ VA PASSAR AL CULTIU de primavera?

Si la primera jornada va girar entorn la comunitat i l’aprofitament, i la segona al voltant de l’habitatge i les formes d’habitar, aquesta tercera va voler posar el focus sobre la sobirania cultural a Mollet.

Mollet és una ciutat rica en diversitat gràcies a la convivència de persones de molt diferents procedències en les successives onades migratòries que han anat construint la ciutat al llarg dels anys i, a més, compta amb força recursos donades la seva mida i població, i és molt activa a nivell cultural, amb un teixit associatiu ben viu.

Amb tot, però, el dret a la cultura dels molletans i molletanes ha estat en dubte durant la crisi sanitària i les restriccions a la mobilitat. Moltes artistes i professionals de la cultura, locals i de gran nivell, es veuen sense oportunitats a la seva pròpia ciutat. Alhora, el jovent molletà es mobilitza contra la futura casa d’apostes i reclama des de fa anys espais on programar, autogestionar i donar veu a la seva pròpia escena, apostar pel teu barri.

Quin paper juga la cultura en un context de necessària transició ecosocial? Com podem potenciar la nostra sobirania cultural a nivell local? És a dir, com podem ser més partíceps de la nostra escena cultural? Quines experiències podem recuperar de la memòria molletana? Quins altres referents podem trobar al nostre entorn proper?

Vam convidar tothom a reflexionar conjuntament (aquest cop, ja era hora, en format presencial!) sobre aquestes i altres preguntes, en un entorn distès i agradable.

En el marc del Cultiu de Primavera es va preguntar a una sèrie de referents vinculades al món de la cultura local sobre quina idea tenien de cultura i del seu paper, i sobre com veien el panorama cultural molletà. I tú, quin vincle tens amb la cultura?

QUÈ VA PASSAR AL CULTIU D'HIVERN?

COM VA ANAR EL CULTIU DE TARDOR?

Com a primera activitat del cicle, i havent hagut de readaptar-nos a un format virtual donades les circumstàncies relacionades amb la pandèmia, l’escola de teatre i dansa La Tramolla (Mollet del Vallès) ens va explicar, en aquest vídeo ple de creativitat que han dut a terme joves actors i actrius, el conte popular de la Sopa de pedres!

EL PLAT PRINCIPAL

La segona activitat del cicle es va maerialitzar en una trobada en línia per gaudir d’una taula d’experiències sobre l’abastiment i el reaprofitament alimentari. Ha comptat amb les següents intervencions:

  • ESPIGOLADORS, una fundació que lluita contra el malbaratament alimentari i empodera persones en risc d’exclusió social
  • LA BIBLIOTECA DE LES COSES, un espai de préstec d’objectes i organització de tallers i activitats del districte de Sant Martí (Barcelona)
  • LES 5 QUARTERES, grup de consum per l’abastiment ecològic i de proximitat de recent creació a Mollet. Els pots trobar els dimecres de 18:30 a 20:30 a La Tramolla (C/ Santa Bàrbara, 5, Mollet del Vallès)

LES "POSTRES"

Per acabar el Cultiu de Tardor, es va cuinar un vídeo-taller per explicar-vos una recepta d’escudella barrejada de la bona, evocant la Sopa de Pedres, amb productes agrocològics de temporada de Gallecs que es van anar a buscar a les companyes d’El Rave Negre! La recepta ens l’explica la Marina Duñach. El vídeo es va enregistrar en tres localitzacions diferents de l’espai agrari de Gallecs, visibilitzant altres projectes del territori. Ajudeu-nos a impulsar la transició ecosocial al Baix Vallès. I bon profit!