ESS i economia circular: punts de trobada
Descripció
Com a moviment, l’Economia Social i Solidària (ESS) formula una proposta política de transformació social a través de la democratització de l’economia, l’autogestió del treball i les relacions basades en la cooperació, el suport mutu i la sostenibilitat de la vida i del medi ambient. En el nostre país existeixen multitud d’iniciatives que, en forma de cooperativa, associació, empresa d’inserció, o col·lectius informals, entre d’altres, estan fent activitat econòmica basant-se en aquests principis.
Per altra banda, quan parlem d’economia circular ens referim a un model de producció i consum que implica compartir, llogar, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar materials i productes existents tots els cops que sigui possible per crear un valor afegit. D’aquesta manera, el cicle de vida dels productes s’estén i, a la pràctica, es redueixen els residus al mínim.
En aquesta sessió formativa, programada conjuntament pel Servei de Turisme del Consell Comarcal del Vallès Oriental i l’Ateneu Cooperatiu, aclarirem tots aquests conceptes, veurem en quins punts coincideixen i presentarem exemples que tenen a veure amb aquest tipus de pràctiques econòmiques.
Continguts
1a part (10.00 h):
- L’Ateneu Cooperatiu com a iniciativa público-cooperativa per impulsar l’ESS
- Què és Economia Social i Solidària?
- Què són i com funcionen les cooperatives?
- Tipus d’iniciatives de l’ESS i exemples
- Què és el Mercat social?
Intervenció a càrrec de Nicola Duran, membre de l’Equip Tècnic de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental
2a part (10.45 h):
- Intervenció de Georgina Andreu, Tècnica de Desenvolupament Sostenible de l’Ajuntament de Gavà: “L’economia circular al municipi de Gavà”
3a part (11.15 h):
- Intervenció d’Anna Cornudella, membre de la Fundació Espigoladors: “Espigoladors pel reaprofitament alimentari”
Per acabar (11.45 h):
- Espai de resolució de dubtes i/o aclariments
Objectius
- Aclarir els conceptes d’Economia Social, Economia Solidària i Economia Circular
- Introduir-se en el moviment de l’ESS
- Conèixer polítiques de foment del mercat social
- Conèixer experiències d’economia circular amb valors ESS
Públic
L’activitat està dirigida principalment a empreses, administracions locals i persones interessades en la sostenibilitat del medi ambient, la transició ecosocial i l’economia social i cooperativa.
Metodologia
La sessió, de 2 hores i mitja de durada, s’impartirà a través de la plataforma Zoom (nota: no cal obrir-hi un compte d’usuari). Després de la sessió es farà arribar a les participants les diferents presentacions en format PDF.
Material necessari: ordinador amb connexió a Internet, càmera (opcional) i altaveus.
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia, omplint el següent formulari: