Benvingudes a l'espai web de la FESS Montornès!

5a_fess_montornes_2
5a_fess_montornes_2_2

Què és la FESS i qui l'organitza?

La Fira d’Economia Social i Solidària (FESS) de Montornès del Vallès està coorganitzada per l’Ajuntament de Montornès del Vallès i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental. Des dels seus inicis l’any 2018, hem volgut mostrar com l’economia social i solidària pot aportar una nova mirada sobre l’economia i sobre la cultura del treball. L’ESS planteja treballar de forma cooperativa, promou la presa de decisions més democràtica, la redistribució salarial més equitativa i solidària, el valor de la proximitat i la sostenibilitat, sempre posant al centre les necessitats de les persones.
 
Qui té cura de les persones que treballen amb cures? En aquesta edició de la Fira es pretén donar visibilitat als projectes del sector de les cures que es couen al municipi i que tenen un enfocament clar cap a l’economia social i solidària. És per això que el lema d’enguany és: “Cuidem-nos per poder cuidar”.  

EDICIÓ 2021

EDICIÓ 2020

ECONOMIES MÉS DEMOCRÀTIQUES

Podria ser Montornès del Vallès un municipi cooperatiu? Encetem la FESS Monornès amb una xerrada a càrrec d’Ivan Miró, sociòleg, activista i cooperativista de la llibreria ‘La ciutat invisible’ i del projecte ‘La Comunal’, entre d’altres. També és autor de diverses publicacions com “Ciutats cooperatives. Esbossos d’una altra economia urbana” (Icaria Editorial). Reflexionarem plegades sobre un nou model basat en una economia plural transformadora, que posa al centre les persones per sobre del lucre.

COOPERATIVES ESCOLARS

El projecte Cultura emprenedora a l’escola (CuEmE), impulsat per la Diputació de Barcelona, fomenta l’esperit emprenedor i les competències bàsiques en el cicle superior d’educació primària. Durant un curs escolar, l’alumnat crea i gestiona una cooperativa escolar amb el recolzament de la comunitat educativa, l’administració i altres agents socials de la seva localitat. En aquesta trobada presentarem les cooperatives escolars Ecomogent i Cinqueing, creades a partir d’aquest projecte amb alumnes de 5è de primària de l’Escola Mogent i de l’Escola Palau d’Ametlla.

COMERÇ LOCAL I REPARTIMENT A DOMICILI

La missatgeria a domicili, pot ser un factor impulsor del comerç local? Des de l’Economia Social i Solidària es pot superar la alta precarització del sector de la missatgeria, i alhora suposar una oportunitat per a l’economia local?

En aquesta taula rodona parlarem amb col·lectius que promouen la missatgeria sostenible i de proximitat. L’acte serà presentat per Beatriz Talegón, directora d’opinió a Diario 16 i tertuliana a “Las Mañanas de Cuatro” i a “Preguntes Freqüents” de TV3. Participaran l’Associació Granollers Pedala, Mensakas SCCL i l’Associació de Comerciants del Rec al Roc de Granollers.

Finançament comunitari

Sabeu què és el crowfunding o micromecenatge? Es tracta d’una xarxa de finançament col·lectiu, normalment online, que a través de donacions econòmiques o d’un altre tipus aconsegueixen finançar un determinat projecte a canvi de recompenses, participacions de forma altruista.

En aquesta sessió es donaran a conèixer alguns dels projectes comunitaris sorgits de la formació d’Emprenedoria Social i taller de crowfunding de l’Ajuntament de Montornès del Vallès, és a dir, creats des del propi teixit veïnal del municipi. L’acte anirà a càrrec de la Fundació Goteo.

Mira't les xerrades de la fira 2020

imatges d'anteriors edicions

edició 2019

edició 2018