L’Institut Gallecs (Mollet del Vallès) acollia dimarts al matí la jornada Enxarxem-nos: teixint vincles per apropar l’Economia Social a les aules, organitzada per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental i per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, i que va comptar entre d’altres amb la presentació de les cooperatives de joves que s’adrecen a joves Gir Acció Educativa, Erol Urbà, Median T La Danza i El Corralito CC. Una trentena de professors i professores dels dos Vallesos van participar de la jornada.
L’objectiu de la sessió era “que els professors es coneguin i que creïn una xarxa per generar unes maneres de treballar conjuntes des de l’enfocament de l’economia social”, com explicava la Berta Puig, tècnica de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental. Puig també afegia que amb la sessió es fomenta “que els docents coneguin l’economia social i solidària perquè la puguin transmetre al seu alumnat com una alternativa a les altres fórmules econòmiques”.
És per això que dues intervencions de la jornada van ser precisament per part de docents –Xavi Rodríguez, docent de FOL, i Oriol Guinart, docent d’ESO– que van presentar dues propostes que ells mateixos apliquen a l’aula.
La tècnica de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental refermava la importància que els alumnes “vegin que hi ha moltes altres opcions a part de les que socialment tenen molt clares o que han rebut com a úniques”.
Per la seva banda, l’Elena Valletbò, tècnica de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, assenyalava que “es troba a faltar” el model cooperativista a les aules, tot considerant que “no està del tot integrat al currículum integral” i que “en assignatures com economia o empresa es pot explicar el model cooperatiu, però no hi entren gaire”.
Referent a Enxarxem-nos, Valletbò hi apuntava: “La idea és que es coneguin entre elles, que facin xarxes, que coneguin altres maneres de treballar, que vegin com es treballa en uns centres o en uns altres i que agafin tota la informació que sigui possible per després replicar-la, si els interessa, als seus centres educatius”
La tècnica de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental també posava l’accent en la coorganització de l’acte per part dels dos Ateneus: “Ja que som dues comarques limítrofs, busquem aquest enxarxament i aquesta manera de fer les coses conjuntament, així també agafem múscul i a la vegada som més potents”.