Una jornada clau per impulsar el cooperativisme i l’economia social i solidària a Catalunya
La nau Dents de Serra i la Nau-B1 de Roca Umbert Fàbrica de les Arts, a Granollers, van acollir aquest dimecres 9 d’abril la Plenària 2025 de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC). Una trobada anual que reuneix persones tècniques i representants dels 14 Ateneus Cooperatius d’arreu del territori per fer xarxa, compartir reptes i dissenyar estratègies conjuntes que impulsin l’economia social i solidària (ESS) al país.
La jornada es va iniciar amb les acreditacions i un espai de cafè de benvinguda. Després dels parlaments institucionals a càrrec del Director General d’Economia Social David Bonvehí i de la Regidora d’Ocupació, Promoció Econòmica i Turisme de Granollers, Cinta Aixendri, es va presentar el Pla de Treball de la XAC per al 2025, que recull les línies estratègiques, projectes compartits i accions prioritàries que els Ateneus desplegaran al llarg dels propers tres anys.
Habitatge i reindustrialització: dos grans eixos de treball
Després de la presentació inicial la jornada es va dividir en dos espais temàtics simultanis dedicats a dos àmbits clau pel cooperativisme actual: la indústria i l’habitatge.
En l’àmbit industrial, es va obrir la taula de debat “Per què i com hem de reindustrialitzar des de l’ESS?”, amb la participació de l’economista Antoni Soy, que va fer una radiografia de la situació actual del sector industrial a Catalunya, i Óscar García Jurado, que hi va aportar la mirada de l’economia social transformadora. La moderació va anar a càrrec de Gemma Flores-Pons, de CoopCamp (Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona).
Paral·lelament, l’espai d’habitatge va començar amb una ponència d’Irene Escorihuela, de l’Observatori DESC, que va exposar la situació crítica del dret a l’habitatge. A continuació, es va celebrar una taula rodona amb Jordà Escolà (Habicoop), Sebastià Mata (Repoblem) i Ricard Torres (Ajuntament de Manresa – XMESS), moderada per Laura Muixí (Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central). El debat va girar entorn els reptes i les propostes per garantir l’accés a l’habitatge des del cooperativisme.
La pausa de migdia va incloure una foto de família i un dinar ecològic i de proximitat elaborat per Katsarola Obrador Vegetarià (Cardedeu), que va permetre continuar les converses en un ambient distès.
Tallers per compartir experiències i construir en xarxa
A la tarda, les participants es van dividir en dos tallers participatius, on es van presentar projectes concrets acompanyats pels Ateneus Cooperatius.
En l’àmbit industrial, es van compartir els casos de:
- Som Punt, amb Marcel Vidal (Ponent Coopera)
- Galetes Virgínies, amb Gerard Nogués (CoopCamp)
- Colorac, amb Anna Abellán (Ateneu del Barcelonès Nord)
- Grupdem, amb José Granados (Ateneu del Vallès Oriental)
Pel que fa a l’habitatge, es van donar a conèixer projectes com:
- Les Juntes (L’Hospitalet)
- La Tremolina (Gerri de la Sal)
- Obrint Portes (Lleida)
- La Titaranya (Valls)
Aquests tallers van permetre intercanviar aprenentatges, detectar bones pràctiques i explorar línies de col·laboració futura per continuar impulsant aquests sectors amb mirada transformadora i arrelament territorial.
Un espai per repensar el futur de l’economia social i solidària
La Plenària de la XAC a Granollers, amb l’assistència de 170 cooperatives d’arreu del territori, ha tornat a demostrar la importància de generar espais compartits on pensar en clau col·lectiva. Una jornada per enfortir el treball en xarxa, posar en comú estratègies i reforçar el paper dels Ateneus Cooperatius com a nodes territorials essencials per a la promoció i l’enfortiment de l’economia social i solidària arreu del país.