La FESSGra arriba a la setena edició creant nous espais i demostrant que l’ESS arriba a tots els racons

La Fira d’Economia Social i Solidària de Granollers, la FESSGra, arriba enguany a la setena edició i ho fa consolidant-se i creant nous espais. D’una banda, la celebració de la FESSTA el 28 de setembre a la plaça  de Lluís Perpinyà de Granollers: una celebració oberta a tothom, impulsada per les iniciatives de l’economia social i solidària (ESS) de la comarca i que comptarà amb una fira i propostes culturals al llarg de tota la jornada. De l’altra, amb la celebració del FÒRUM, l’espai de trobada de l’ESS a Granollers on entitats de diferents sectors es trobaran per escoltar, aprendre, conèixer altres iniciatives i crear noves sinergies. Aquesta primera trobada d’iniciatives del Vallès Oriental serà el 26 d’octubre a Can Jonch, de 10 a 14 h.
Amb més d’una trentena de parades i d’entitats participants, la FESSTA es converteix en la proposta oberta a tota la ciutadania que sorgeix des de la FESSGra. El 28 de setembre, la plaça de Lluís Perpinyà de Granollers acollirà la mostra on tota la ciutadania hi podrà descobrir projectes, comprar productes i gaudir d’activitats organitzades per l’ESS de la comarca. La FESSTA inclou també una programació cultural gestionada des de GEMEC (la xarxa d’intercooperació cultural del Vallès Oriental) amb activitats i música per a totes les edats.

D’aquesta manera, l’ESS vallesana surt novament al carrer per acostar la ciutadania a una altra manera de fer les coses i demostrar que tothom participa, més del que es pensa, de l’economia social i solidària amb petites accions o rutines que ja són un primer pas per a un món més just.

Un nou espai per teixir noves aliances

Una vegada celebrada la FESSTA, arribarà el torn de fer feina i és per això que enguany, per primera vegada, des de la FESSGra s’ha oganitzat una jornada de treball de l’ESS del Vallès Oriental. Es tracta del FÒRUM, que el 26 d’octubre se celebrarà a Can Jonch i que serà una oportunitat única perquè entitats, col·lectius i cooperatives es trobin per escoltar, conèixer altres experiències, aprendre i generar noves aliances que enfortiran el teixit social i cooperatiu. Es tracta doncs, d’oferir un espai més específic i donar més importància als debats al voltant de l’ESS a la comarca.

El FÒRUM comptarà amb participants de tots els sectors i ben aviat es donarà a conèixer la programació i com participar-hi. Entre el més destacat, però, hi trobem un debat al voltant dels reptes i la situació actual de les cures i la cultura al Vallès Oriental. A més, la ponència inicial donarà el tret de sortdia de la jornada amb una xerrada sobre els inicis del cooperativisme a Catalunya i els seus reptes en l’actualitat, que permetrà tenir una major comprensió sobre les iniciatives al país i a la comarca. Les companyes de Totes Legals (col·lectiu que promou la regularització de les persones migrades en situació administrativa irregular) seran encarregades de preparar l’esmorzar col·lectiu.

L’ESS, protagonista a la tardor

La FESSTA i el Fòrum de la FESSGra 2024, que compten amb el suport de l’Ajuntament de Granollers i de la Diputació de Barcelona, s’emmarquen dins del programa d’actes i fires que de la “Tardor de l’Economia Social i Solidària al Vallès Oriental 2024”, que tindrà lloc del 26 de setembre al 9 de novembre. La iniciativa, que enguany suma nous municipis, reuneix les propostes de Mollet del Vallès, Cardedeu, Granollers, Santa Maria de Palautordera, Sant Esteve de Palautordera i Montornès del Vallès.

Així, l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental aglutina en un mateix programa les activitats i fires organitzades tant per entitats locals com per ajuntaments. La iniciativa també compta amb el suport de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS).