L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental vam participar el passat 15 de juny de la primera activitat de l’Estiu Cooperatiu de La Clau (Sant Celoni), que es tractava de la Jornada sobre Economia Social i Solidària. Durant la jornada vam entrevistar Arnau Amadó (La Clau), Lorena Soria (Universitat Popular Baix Montseny) i Lali Daví (La Dinamo).
– D’on sorgeix la Jornada sobre ESS i l’Estiu Cooperatiu?
– Arnau: L’Estiu Cooperatiu no s’entendria sense les primeres jornades d’economia social i solidària, que l’any passat vam organitzar per primera vegada a Sant Celoni de la mà també de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental.
– En què va consistir la primera jornada?
– Arnau: L’any passat vam fer una fira de productes de quilòmetre 0 amb diferents productors del territori. Aquest any, però, hem volgut canviar perquè vam creure en la necessitat de donar suport a projectes embrionaris que estaven sorgint al territori. Des de La Clau i des de l’Ateneu Cooperatiu crèiem que era un espai idíl·lic i perfecte per donar-los aquest suport.
– Per tant, en què han consistit aquests canvis que menciones?
– Arnau: Hem volgut ser més realistes i més propers amb aquells projectes que ens envolten, i és per això que hem canviat el format, perquè sigui un format més pensat i més pausat i que ens porti a una reflexió. Crèiem que des d’aquests espais s’havia de donar suport a projectes com la Universitat Popular del Baix Montseny –un projecte embrionari que està sorgint– com també el grup impulsor de cohabitatge de Sant Celoni i els que han sorgit arreu del Baix Montseny.
– Què és una universitat popular?
– Lorena: Una universitat popular és un projecte d’educació de base comunitària, és a dir, creat a partir de les persones, que pretén crear i compartir coneixement, en el sentit de saber experiències de diferent mena.
– I amb quins objectius us formeu al Baix Montseny?
– Lorena: La intenció d’una universitat popular és aprendre per plaer, per actuar, per emancipar-nos, per alliberar-nos, per ser més conscients del món en què vivim, d’allò que podem fer i que està a les nostres mans, sobretot en un sentit de transformació personal i social.
– Per últim, què és el model d’habitatge cooperatiu?
– Lali: Des de La Dinamo apostem pel model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús com una alternativa d’accés a l’habitatge impulsat de forma autogestionada i a través de l’autoorganització de les persones dels municipis i els territoris, i a través de la propietat col·lectiva dels habitatges. De manera que és un model que permet accedir a un habitatge de forma estable i flexible, sense tenir la propietat individual de l’habitatge, sinó a través de la propietat col·lectiva, i per tant d’accés a l’habitatge a través d’un dret d’ús.