abans d'abaixar la persiana: fem relleu cooperatiu!

Des de l’Ateneu Cooperatiu engeguem aquesta campanya dirigida a empreses properes al tancament en què volem posar en rellevància el model cooperatiu com a solució per a casos en què perilla la continuïtat d’algunes empreses.

la cooperativa com a fórmula per recuperar empreses properes al tancament

A l’Ateneu impulsem la continuïtat de negocis mitjançant la fórmula cooperativa ja que la considerem una molt bona alternativa per evitar el tancament i la pèrdua de llocs de feina en empreses a punt de tancar.

 
En el context actual en què, gairebé a diari, arriben notícies de tancament d’empreses i de pèrdua dels teixits productius, comercials i veïnals dels nostres municipis, l’economia social i solidària ha demostrat ser una alternativa empresarial d’una gran capacitat de resiliència en temps de crisi, sigui quin sigui el sector.
 
Les cooperatives son una bona eina per crear col·lectivament una economia que situï les persones al centre i on les sòcies s’organitzin de forma horitzontal i igualitària. Beneficien les persones treballadores, les empresàries i el conjunt de la societat perquè cerquen la generació de treball de qualitat i la reactivació del teixit.
 
A més a més, l’economia social i solidària duu associats valors com la democràcia, l’equitat, el respecte, l’autonomia, el suport mutu o la intercooperació.

la llibreria els 4 gats, recent cas d'èxit de relleu cooperatiu

La llibreria Els 4 Gats, situada a Sant Celoni, és la primera llibreria que va obrir les portes al Baix Montseny (l’any 1974). La seva vocació és la d’oferir un servei cultural i d’oci de qualitat. Hi podreu trobar una ampli fons de literatura de tots els gèneres i per totes les edats, llibres pràctics, guies de viatge, muntanyisme, humanitats, etc., així com una selecció de les darreres novetats. Ofereix un servei de comandes eficient i ràpid per als llibres que no tenen en estoc, on l’entrega sol ser de 24-48h.

Oberta i sensible als canvis socials i econòmics, a finals de l’any 2018 la propietària es jubila i arriba el moment de decidir què fer amb el negoci. El seu fill, a través de l’ateneu popular La Clau Baix Montseny, es posa en contacte amb l’Ateneu Cooperatiu per tal d’assessorar-se sobre la viabilitat de continuar el negoci familiar, afegint-s’hi les persones que aleshores hi treballaven.

L’any 2019 es constitueixen com a cooperativa de treball incorporant noves sòcies i nous elements i enfortint el projecte empresarial d’una manera democràtica i horitzontal que suma les capacitats de qui, dia rere dia, defensa el projecte i hi ha de treballar, en condicions d’igualtat i compartint riscos, i remarcant el seu compromís vers la cultura i la seva implicació amb l’entorn.

mol-matric: un cas històric

Mol-Matric és una cooperativa de treball associat nascuda a Barberà del Vallès arran de l’ensorrament de Talleres Alá, l’any 1981. Des dels seus orígens ha destacat per exercir l’autogestió i la democràcia empresarial en un sector, el del metall, on no existeixen experiències semblants.

En aquests anys els socis i treballadors de la cooperativa han transformat una empresa en fallida en una empresa capdavantera en el sector del metall. Aquesta trajectòria ha estat possible per diversos factors.

En primer lloc, l’aposta per un model d’empresa en què preval l’interès col·lectiu dels individus que en formen part i en què es fomenten els valors de economia cooperativa. Després, la qualitat de la feina i l’aplicació de les noves tecnologies: Mol-Matric ha sabut compatibilitzar el model cooperatiu amb l’èxit empresarial i gràcies a la bona gestió empresarial i a la inversió en tecnologia. En l’actualitat, la cooperativa té un nivell de capitalització molt alt i una capacitat d’inversió extraordinària

Per acabar, un desenvolupament econòmic i empresarial compatible amb el seu entorn. Són una de les entitats impulsores del moviment cooperativista i de l’economia social a Catalunya i participen en diferents projectes d’intercooperació i solidaritat.

altres casos d'èxit

  • Sinergia Project: agrupació d’autònoms que ofereixen diversos serveis (Sant Quirze del Vallès). Pàgina web: www.sinergia-project.com
  • Les Mercedes: missatgeria ètica, sostenible i inclusiva (Barcelona). Pàgina web: www.mensajerialesmercedes.com
  • PM Postal: serveis postals, cooperativa d’extreballadores d’Unipost (Manresa). Pàgina web: www.pm-postal-sccl.negocio.site

l'ateneu, amb el relleu cooperatiu

En el marc d’aquest treball, des de l’Ateneu Cooperatiu s’impulsen diferents accions amb l’objectiu de promocionar el relleu cooperatiu per a empreses properes al tancament:

FORMACIONS I JORNADES

Organitzem sovint accions formatives sobre relleu cooperatiu, amb els següents objectius:

  • Conèixer els principals avantatges del model cooperatiu com a alternativa per a la continuïtat d’empreses properes al tancament
  • Detectar les principals causes del tancament empresarial
  • Introduir-se a grans trets en les característiques i el funcionament de les cooperatives
  • Conèixer mínimament l’itinerari i els passos que hauria de fer una empresa en cas de voler apostar per un relleu cooperatiu
  • Descobrir experiències i casos d’èxit d’empreses en les quals les treballadores han cooperativitzat l’empresa

RECURSOS

COL·LABORACIONS

Recentment s’ha signat un conveni de col·laboració entre el centre Reempresa i la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya per fomentar la reemprenedoria de negocis a punt de tancar. Si teniu detectat algun negoci interessant, podem col·laborar amb vosaltres i anar a parlar amb Reempresa plegades!

ACOMPANYAMENT

Des de L’Ateneu oferim accions que facilitaran el procés de relleu del teu negoci en mans d’un projecte cooperatiu que en garanteixi la seva continuïtat.

Les cooperatives han demostrat una elevada capacitat de resiliència en temps de crisi, independentment del seu sector d’activitat. Són empreses que posen les persones al centre de la seva activitat. La possibilitat de donar continuïtat al negoci a través d’aquesta fórmula garanteix que el projecte continuï i preserva el teixit comercial i veïnal dels territoris.

Si voleu donar continuïtat a un projecte empresarial, demaneu assessorament a nicola@ateneucoopvor.org o al telèfon 693 827 775. Un equip de professionals us acompanyarem en totes les fases del procés. 

Fem relleu cooperatiu!