El Centre Cívic Nord va acollir dissabte la jornada L’ètica en el treball amb persones amb diversitat intel·lectual –coorganitzat per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental i les cooperatives GrupDem i Apindep Ronçana– en què es va destacar la importància de deixar de “menystenir i infantilitzar” les persones amb diversitat intel·lectual.
Així ho va remarcar el Doctor en Filosofia Joan Canimas, encarregat de la ponència sota el nom de La tercera revolució en la relació amb la diversitat intel·lectual. Canimas va esmenar la tasca de molts professionals i familiars: per molt bona feina que es fa, cal reflexionar com se’ls tracta i pels permisos que se’ls deneguen.
Pel que fa a la relació, el filòsof va destacar que “se’ls ha de tractar com a les persones adultes que són. Se’ls tracta de nois, fins i tot quan ja són homes de 40 anys”.
I en referència als permisos, va apuntar que “hi ha qui mai ha pogut escollir en la vida ni les postres, i quan han d’escollir coses més importants tenen més dificultats per la falta d’hàbit”.
Canimas, però, també va explicar que alguns dels errors que cometen els professionals i els familiars respecte a les persones amb diversitat intel·lectual sobrepassen les lleis: “El Tribunal Constitucional dictamina que els familiars i els treballadors han de trucar a la porta abans d’entrar a les seves habitacions, però és un dret constitucional que sovint no es compleix”.
Per la seva banda, Arnau Galí, tècnic de l’Ateneu, assevera que Canimas “va posar en dubte la conveniència, i fins i tot la constitucionalitat, d’algunes accions i comportaments de tècnics i familiars” i que va deixar palesa la importància que “tothom qui treballa en el sector s’ha de renovar i posar al dia”.
També explica que la ponència “va ser en alguns moments força punyent, fet que va generar molt debat i controvèrsia” i que “va posar els assistents fora del seu lloc de confort”. “Però la gent estava molt interessada”, hi afegeix. És per això que van coincidir a dir: “No ens quedarem aquí, perquè hi ha un fort interès per aprofundir-ne més”. És a dir, la jornada L’ètica en el treball amb persones amb diversitat intel·lectual tindrà continuïtat, tot i que encara falta determinar la data, el lloc i el format.
Per últim, la jornada va comptar amb la participació d’uns 35 professionals del camp de la cura de persones amb diversitat intel·lectual, principalment de centres especials de treball i de centres ocupacionals, qui en la segona part van poder compartir les seves experiències i resoldre dubtes conjuntament amb Canimas.