Ferran Martínez és el portaveu del nou projecte. «Vam néixer el 2013 fruit de la nostra participació en la fira d’economia solidària. Llavors vam ser sis cooperatives que ens vam encarregar de la gestió de la restauració d’aquell esdeveniment», comenta. D’aquella trobada en van sorgir les idees força. Una, la possibilitat de tirar endavant conjuntament projectes que superin l’envergadura de cadascuna de les entitats. La segona és considerar que les iniciatives es poden fer a partir d’una filosofia diferent, que valora el treball digne de les persones de la restauració; la proximitat al lloc on els establiments estan ubicats, cosa que vol dir que els seus membres també participen de la vida local. En aquest sentit parlen també respecte pel descans i la vida dels veïns com a prioritari.
Una tercera pota és la preocupació pel medi ambient entès com la priorització del subministre de productes naturals, la minimització dels residus i la compra a proveïdors locals. Un quart element és l’arrelament cultural: “promovem la cultura local, amb valors, popular i singular”, diu Ferran Martínez, cosa que vol dir un compromís en la promoció del català.
Espais lliures de loteries i jocs d’atzar
Sobta també que una entitat dedicada al sector turístic afirmi rotundament la seva oposició a la massificació, o la declaració dels establiments adherits a la Xarec com a espais lliures de loteries i apostes on també es promou la perspectiva de gènere en el treball: “Implementem polítiques per resoldre les desigualtats de gènere sense diferències salarials. Entenem que les tasques reproductives són cosa de totes. Vetllem per la conciliació de dones i homes. Promovem la presència de les dones en els òrgans de govern dels nostres projectes”, afirma el manifest.
Però, més enllà dels principis filosòfics la Xarec és un projecte conjunt que entre altres coses permetrà les entitats associades fer la gestió conjunta de les compres. Per facilitar-ho, els seus membres fundadors: La baula, a Lleida; Cafè del Centre, de Caldes de Montbui; Cafè del Mar, de Mataró; La Sargantana, de Badalona; Capfoguer, de Santa Coloma de Gramenet; Alberg Caus de Mura; Les olles dels Caus, també de Mura; el Menjador ca la Rosa, de Barcelona i Terra d’Escudella, a Sants, Barcelona han decidit crear un mecanisme de compra conjunt.
El 17 de setembre es crearà la cooperativa de serveis de la Xarec i en aquest acte està previst que hi participin no només els socis fundadors sinó que el col·lectiu s’ampliï fins a una vintena d’entitats «que no limitem a les cooperatives, també hi tenen cabuda altres figures associatives com entitats sense ànim de lucre, autònoms o fins i tot petites empreses, sempre que compleixin amb els principis fixats», diu Martínez.
Totes les entitats que se sumin a la Xarec podran gaudir d’un distintiu gràfic que assegurarà que els que hi formen part compleixen amb l’ideari estipulat i, el que és més important, ho sàpiguen els usuaris.
En el procés de creació de la cooperativa de serveis, que aspira a ser una eina semblant al que en l’àmbit financer és Coop 57 es vol ampliar els àmbits, de manera que inclogui també sectors com el turisme rural o l’hoteleria.
Per fer viable Xarec s’han dissenyat alguns productes que serviran per finançar la cooperativa, sense reduir els ingressos de cada establiment. Un són les caixes amb experiències que els consumidors podran trobar a diversos locals i que en el seu cost tenen incorporada una petita part destinada a la nova cooperativa de serveix. Un altre mecanisme és una aplicació informàtica intel·ligent que permetrà a qualsevol tenir-la en el seu telèfon. Servirà per fer comandes de manera àgil. “Si vostè vol sopar a Badalona, el giny el posarà en contacte amb La Sargantana, on podrà reservar plaça de manera immediata, i si no hi ha lloc o vol seguir buscant, l’aplicació llistarà altres establiments al voltant de la ciutat”, afirma Ferran Martínez.
Com en tot projecte que vulgui tenir èxit, la preparació i els plans de viabilitat és clau. En aquest sentit, una altra cooperativa amb servei d’assessorament, com és el Col·lectiu Ronda, ha fet el pla que preveu una rendibilitat positiva en un termini de temps curt, que pot reduir-se més si hi ha més entitats que s’adhereixen a la Xarec.