La Taula Territorial de l’Ateneu Cooperatiu destaca “la potència del moviment agroecològic comarcal”

Una vintena de persones aproximadament es van reunir dimarts a l’espai gastronòmic i cultural Tarambana (Cardedeu), amb motiu de la 5a Taula Territorial de l’Economia Social i Solidària, que en aquest cas es va centrar en l’agroecologia i en les propostes de transició cap a una comarca agroecològica.

Des de l’equip tècnic de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental –organitzadors de l’activitat–, Arnau Galí destaca que en la sessió van constatar dos trets principals: “La potència del moviment agroecològic comarcal, i la urgència ambiental i social que tenim per començar una transició agroecològica”.

A més d’una pràctica, l’Ateneu Cooperatiu també considera l’agroecologia un moviment social, ja que l’entenen “com aquell enfocament teòric i metodològic que persegueix l’increment de la sostenibilitat agrària, integrant disciplines de les ciències naturals i socials”. Per a l’Ateneu Cooperatiu, “l’agroecologia tracta d’analitzar tota mena de processos agraris en el seu sentit ampli, de tal manera que els cicles minerals, les transformacions de l’energia, els processos biològics i les relacions socioeconòmiques són investigades i analitzades com un tot”.

Amb tot, es va decidir prioritzar per a la Taula Territorial l’assistència de “pagesos i pageses que tinguin en compte més coses que no pas si llencen o no químics als seus camps”, apunta Galí. Tanmateix, pel volum de feina actual no hi van poder assistir els productors, i l’Ateneu els tornarà a convocar a una altra sessió de cara a la tardor o l’hivern.

D’altra banda, “la Taula Territorial va fer aflorar la necessitat d’una millor coordinació entre consumidores associades de la comarca, de cara a mancomunar serveis, sumar esforços a l’hora d’exercir poder polític com a moviment comarcal davant l’administració, donar més i millor suport als i les productores, o qüestions més pràctiques com compres conjuntes”, explica el tècnic de l’Ateneu. Qui també afegeix que “tot va quedar a l’aire, pendent que els debats baixin durant les pròximes setmanes a les respectives assemblees i que en puguem seguir parlant cap a la tardor”.

Per part de l’administració pública, hi van participar tècnics del Consell Comarcal i dels ajuntaments de Cardedeu, Granollers, Lliçà d’Amunt i Santa Maria de Palautordera, amb qui també es va constatar que des dels consistoris i el Consell Comarcal s’estan duent a terme polítiques públiques adreçades a la producció.

QUÈ SÓN LES TAULES TERRITORIALS?

En el marc de l’Ateneu Cooperatiu, al mes de febrer de 2018 es constitueix la 1a Taula Territorial de l’Economia Social i Solidària del Vallès Oriental. Es tracta d’un espai de trobada, de treball, de reflexió i participació activa, per articular conjuntament les accions que es duran a terme des de l’Ateneu i per promoure l’ESS al territori, amb l’esperit d’anar sumant de mica en mica nous projectes i noves visions.

Aquests espais de trobada permeten generar relacions de confiança, identificar necessitats i reptes i establir línies de treball conjuntes. Són, alhora, espais d’aprenentatge col·lectiu amb el qual podrem dibuixar el futur de l’ESS al Vallès Oriental i establir mecanismes de col·laboració estables.

Us deixem algunes imatges de l’esdeveniment: