Projecte Handwork: cooperativa d’alumnes a l’Institut Antoni Cumella

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental va visitar l’Institut Antoni Cumella de Granollers per conèixer el projecte Handwork, una cooperativa d’alumnes adreçada a l’aula oberta del centre. L’Oriol Guinart –professor de l’institut i acompanyant de la cooperativa– i l’Agustín Campetella –alumne de 4t d’ESO– ens expliquen algunes de les activitats que fan, entre les quals destaca la compostadora, gràcies a la qual van preparar una calçotada.

– Per què vau decidir crear una cooperativa d’alumnes?
– Oriol: És una eina pedagògica que existeix i que podem fer servir, i nosaltres l’hem aplicat a una aula oberta, perquè ells prefereixen fer feines manuals o activitats, que no pas la classe reglada amb les fitxes i els exàmens.

– Prèviament no hi havia una aula oberta a l’Institut Antoni Cumella?
– Oriol: Sí, al Cumella ja existia una aula oberta, però no funcionava bé. Bàsicament era una aula on hi anava gent que no s’adaptava al currículum normal i que fins i tot era problemàtica. Va entrar una nova direcció i van dir: “Hem de continuar tenint-la, però li hem d’aportar un projecte”. I vam començar a fer alguns serveis per a l’institut i el projecte de l’hort. De seguida vam veure que la forma de treballar s’assemblava a una petita empresa. Vam buscar quins models hi havia i vam trobar el projecte del cooperativisme escolar. Vam contactar amb AraCoop i de seguida va venir la gent de Doble Via i ens van dir que ja ho estàvem fent –una cooperativa d’alumnes–, que només calia fer uns estatuts i quatre coses més, i d’ençà que funcionem com a cooperativa.

– Qui decideix quines activitats fer?
– O: Funcionem com una cooperativa i tenim una assemblea. Per això els projectes que fem són els que els nanos volen fer. A partir d’aquí, nosaltres hi hem d’estirar tota l’activitat i acoblar-hi el currículum.

– Quines tasques realitzeu?
– Agustín: Fem manteniments i coses per vendre per al viatge de fi de curs. Per exemple, per Sant Jordi vam vendre roses de gominoles i galetes.

– En què consisteix el projecte del compostatge?

– A: Recollim els residus dels menjadors de les escoles Salvador Espriu i Salvador Llobet i els posem a la compostadora. Quan la compostadora fa la seva feina, posem el resultat en una pila amb rames i terra, i en tres mesos tenim compostatge per a les plantes. Aleshores anem a l’hort a plantar. Gràcies a això, aquest any hem fet una calçotada.

– Reben alguna recompensa per la feina que realitzen?
– O: Sí, reben una remuneració amb una moneda que ens hem inventat, kumes, que donen drets a la sortida de final de curs o a modular les notes. Amb els diners que guanyem de les activitats anem a final de curs tan lluny com sigui possible, enguany tres dies a un càmping a Malgrat.

– Quins aprenentatges s’emporten als alumnes amb el projecte Handwork?
– O: Aprenen a autogestionar-se, prenen decisions i s’empoderen. Són nanos a vegades que no estan motivats, que creien no saber fer coses i fan coses actualment que no sap fer cap altre nano de l’institut, moltes d’elles. Aprenen a cuinar, aprenen sobretot a prendre decisions i aprenen relacions entre ells.