El bar de la piscina de Montmeló, a càrrec dels treballadors de Grupdem

Els treballadors del Centre Especial de Treball local gestionen el bar de les piscines de Montmeló per segon any consecutiu. En total, el bar donarà feina durant l’estiu a gairebé una quinzena de treballadors: 8 amb discapacitat intel·lectual, 2 amb discapacitat física i 3 sense discapacitat –hi haurà una psicòloga cada dia–.

Daniel Angulo, codirector i psicòleg de Grupdem –entitat sense ànims de lucre que gestiona el Centre Especial de Treball i El Trencadís– afirma que aquest projecte “és un gran repte, perquè hi va molta gent”.

És per això, per la gran afluència de gent de l’equipament, que Angulo incideix en el “retorn social” que té el fet que els usuaris del Centre Especial de Treball siguin qui portin el bar de la piscina, ja que així es fa perceptible per a tothom “que poden treballar”.

Concretament, el codirector apunta que “l’oportunitat serveix per treure l’estigma de què les persones amb discapacitat intel·lectual no poden treballar”, també “donen una visibilitat enorme” al col·lectiu i “pot aconseguir canviar la mentalitat de molta gent”.

“Que treballin de cara al públic, socialment pot ajudar a un canvi d’imatge cap a les seves capacitats”, assevera. Les capacitats és un concepte que reitera el mateix Angulo en referència als usuaris del Grupdem, així com genèricament de les persones amb alguna discapacitat: “La societat hem de promoure la seva inclusió, perquè tenen capacitats i poden aportar molt”.

I clou dient que els dos aspectes que principalment aporten els centres de treball com el montmeloní als seus usuaris són “sou i autoestima”.

Un any d’experiència

Ara fa un any que el Centre Especial de Treball ja es va fer càrrec per primera vegada del bar de la piscina de Montmeló, i en acabar l’estiu també va fer el mateix amb el bar del camp de futbol.

Després d’un any d’experiència com a hostalers al municipi, des del 20 de juny gestionen novament el bar de la piscina, així com els vestidors i els lavabos. Quant a l’oferta de menjars i begudes, durant tot l’estiu ofereixen entrepans freds, calents i tapes, així com granissats i gelats entre d’altres.

El Trencadís i altres projectes de Grupdem

A més del Centre Especial de Treball de Montmeló, que dóna feina a 60 persones amb discapacitat –principalment intel·lectual–, Grupdem també gestiona el Centre Ocupacional El Trencadís, que és de titularitat municipal i compta una quarantena d’usuaris.

D’altra banda, el Grupdem també compta amb un altre centre ocupacional a Barcelona amb 62 usuaris. Així que, entre els tres centres, Grupdem disposa d’uns 160 usuaris.