L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental va visitar el passat 29 de novembre la seu cardedeuenca d’Artijoc. Es tracta d’una cooperativa de jocs i joguines amb 20 anys de trajectòria, que en els darrers anys s’ha establert al Vallès Oriental amb una botiga a Cardedeu i un obrador –anomenat Puput– al carrer Llinars. Vam parlar amb la Mireia Riera i el Nicolás Planterose, tots dos socis d’Artijoc.
– Què és Artijoc?
– Mireia: És una botiga de jocs i joguines, tant de jocs de taula des dels 2 anys fins a adults, com jocs de fusta. Estem molt especialitzats en joguines que respecten l’evolució natural de les criatures.
– Com es respecta l’evolució natural de les criatures amb les joguines?
– M: A l’hora de fer la tria de les joguines i jocs mirem molt diferents aspectes, i un d’ells és la part pedagògica. Ens agraden molt les joguines que tenen un funcionament obert, perquè quan tu li dones a la criatura una joguina que la seva utilitat no està clara, augmenten les seves possibilitats de joc.
– Per què hi sou a Cardedeu?
– M: Estem a Cardedeu perquè dos dels socis d’Artijoc vam venir a viure a Cardedeu, i un dels nostres objectius vitals era viure i treballar al mateix lloc, i poder-nos desplaçar en bicicleta. Un objectiu tan humà com aquest.
– Quins valors us defineixen?
– M: Com a cooperativa mirem molt el benestar de les persones que en formem part i mirem molt que tot el que generem sigui una millora cap a la vida de tothom i cap aquest planeta. I això ens ho creiem realment. A més, intentem mantenir-nos fidels als nostres principis. I poso l’exemple d’avui, que som Black Friday, i nosaltres ens neguem a fer-lo. Però aquest any hem volgut donar-li la volta i hem decidit que el 5% del que facturem avui ho donarem a Open Arms. Ja que hi ha aquesta bogeria del consumisme, com a mínim que serveixi per a alguna cosa.
– Parla’ns de l’obrador Puput.
– Nicolás: Quan vam obrir la botiga de Cardedeu, una idea que teníem era que fos una botiga amb un petit obrador al costat on poguéssim fer joguines i poder vendre-les.
– Quins elements hi construïu?
– N: Quan vam començar el nostre producte més conegut va ser un tipi que vam col·locar en una escola de Cardedeu. A partir d’aquí hem anat diversificant i una de les coses bastant conegudes que també fem són les cuinetes. Fem cuinetes per a espais de joc simbòlics al pati que tenen algun moviment, tenen un fornet, es mouen les peces de l’aixeta.
– Quin ha estat el vostre vincle amb l’Ateneu Cooperatiu?
– N: L’Ateneu ha arribat a la cooperativa en un moment molt important i molt crític, perquè portàvem tres anys amb intents de creixement, perquè ens venia realment la necessitat per diferents motius. Havíem fet intents de creixement amb no gaires bons resultats. És aquí on apareix l’Ateneu, ens ofereix un acompanyament. Vam fer diverses sessions i ens va aclarir moltíssim què ens mancava, quines fortaleses teníem i cap a on havíem d’apuntar.