L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental va visitar el passat dijous 23 de juliol la llibreria cooperativa La Gralla, a Granollers, per gaudir de l’edició estiuenca de la diada de Sant Jordi. Eva Portell, sòcia de La Gralla, va explicar com va anar aquest Sant Jordi completament diferent, en el qual van col·locar un estand a la porta de la botiga el mateix dijous a la tarda.
– Com vau preparar la diada?
– Eva: Era un Sant Jordi molt diferent. Sabíem que no seria feina d’una setmana, sinó que tot seria el mateix dia 23. I sobretot teníem molt en compte totes les mesures sanitàries, estudiant els protocols per prendre precaucions i que tot sortís bé, perquè volíem que fos una festa, que la gent pogués venir a comprar el seu llibre, però entenent que estem en un moment delicat i no podíem ni tenir la botiga massificada ni deixar que això ens posés a tots en perill. A Sant Jordi, la gent té la data al cap, es prepara i nosaltres estem un mes preparant-ho. A principis de març ja comencem a preparar-ho i les vendes són al llarg de la setmana. El dia anterior a Sant Jordi ja és un dia molt bo de vendes. I l’ambient. La gent es lleva amb la rosa pensant en anar a comprar el llibre per a la família. Ara no, hi havia molta gent que ni se n’havia assabentat que fèiem el dia del llibre.
– Quin pes econòmic i emotiu té Sant Jordi per a La Gralla?
– Eva: Per nosaltres Sant Jordi és un dels dies forts de l’any, tant econòmicament com festivament. Són molts dies amb anterioritat preparant-lo i venim amb moltes energies i moltes ganes. Treballem moltíssim, moltes hores seguides, però amb molta il·lusió perquè la gent ho viu molt. És una festa molt nostrada, que com a llibreters la vivim, però veus que la gent també se l’ha fet molt seva. I econòmicament és un terç de les vendes anuals i per tant és moltíssim.
– Explica’ns com va anar aquesta edició estiuenca?
– Eva: Evidentment millor que un dia normal o que un dissabte de juliol, però res a veure amb el que és Sant Jordi. Hi va haver moviment, sobretot a la tarda. Al matí va ser molt tranquil amb un pic de feina en alguna hora.
– Us vau veure obligades a canviar les signatures.
– Eva: Sí. La setmana anterior, amb els rebrots a Barcelona, teníem la incògnita de si ho podríem fer o no, perquè la majoria d’autors programats justament venien d’allà. Vam esperar a última hora i divendres a la tarda ja ens van començar a trucar les editorials dient que no podrien fer les signatures, perquè s’havien d’evitar els desplaçaments. Aleshores vam dir: ostres, els autors locals voldran seguir fent-ho, tenen ganes de venir? I vam fer una cosa més d’estar per casa, més de proximitat.
– Què us atrau del model cooperatiu?
– Eva: Ser una cooperativa et permet treballar molt diferent, no hi ha una persona que dicta com s’han de fer les coses i la resta les executa, sinó que tots decidim entre tots com volem que sigui el nostre model de negoci, quines coses ens interessen. És tot en comú i llavors t’ho fas més teu. Hi estàs més implicat, perquè tu formes part d’allò que es decideix.