La Magalla Agroecològica, del Maresme al Vallès

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental ha visitat el camp que la Magalla Agroecològica té a Cabrera de Mar per parlar amb els tres socis –Camil Armengol, Alfred Pedrón i Luis Miguel Fernández–, qui venen les seves collites amb cistelles en diversos punts de la comarca, com Granollers, les Franqueses o Parets, així com a Santa Perpètua, Montcada o Barcelona, entre d’altres.

– Quin valor té l’agroecologia?
– Camil: Mira, jo fa 15 anys entre un meló i una albergínia no li sabia la diferència. Però a mi m’hi van convèncer dues coses. Primer, la part de salut i del producte ecològic. I després: quan en comptes de comprar al Caprabo, compres a La Magalla, estàs beneficiant un tipus de projecte i de manera de viure, i hi estàs anant en contra d’un altre. Per mi, en el moment de començar en el món de pagès, aquesta part pseudorevolucionària va ser molt important, pel fet de donar pel sac a la gran distribució.

– Com va arrencar La Magalla?
– Alfred: Fa dos anys va sortir l’oportunitat d’agafar unes terres al Maresme i comprar un tractor, que era el que el Camil i jo volíem des de fa temps, tenir la nostra terra, el nostre tractor i la nostra forma de fer. Ja teníem unes cistelles de l’època en què vam treballar a La Verdolaga i unes altres que l’Andreu, el noi que estava aquí abans, ens traspassava. Vam fer números i vam dir: som-hi! A més, des del primer dia vam decidir que seria en format cooperatiu.

– Quin espai i quines tasques porteu a terme a Cabrera?
– A: Aquí tenim quasi dues hectàrees i mitja, bàsicament tot és horta de temporada, fem agricultura ecològica i recuperem moltes llavors antigues.
– Luis Miguel: A més, aquestes setmanes estem fent una mica de tot, sobretot desbrossant, i tenim molta collita i moltes plantades. Ara concretament estava enasprant les malles de les tomaqueres.

– I què feu quan ja teniu la collita?
– A: Preparem les cistelles per a cooperatives de consum, també treballem amb EcoCentral, que és un projecte de menjadors escolars, i també hem començat a treballar amb alguna botiga propera a l’hort. Si hi ha gent que no té un punt de recollida a la vora, o no els hi van bé els punts que tenim, els proposem que busquin més famílies i a partir de cinc o sis cistelles podem generar un nou punt de recollida, que pot ser casa seva, el garatge, l’associació de veïns, la botiga del barri…

– Com ha afectat la Covid a La Magalla?
– C: Les primeres van ser unes setmanes en què aquí vam treballar de dilluns a diumenge, vam treballar més que no pas en qualsevol altra època. Al cap d’una setmana o deu dies es va començar a notar que ens augmentaven les comandes i que teníem molta demanda de cistelles a domicili, que normalment no en fem perquè no creiem en aquest sistema, que és el colmo de la comoditat: jo estic a casa i m’ho portes a casa. No. Si vols una cistella ecològica, curra-t’ho i organitzat. Bé, durant les primeres setmanes, l’abril i bona part del maig va haver-hi un augment del nombre de cistelles. Encara va ser més important que les cistelles van augmentar molt de preu. La gent en comptes de comprar 10 o 15 euros de cistella, en comprava 30 o 40, perquè feia tots els àpats a casa.

Les persones interessades en les cistelles o en la verdura a granel de La Magalla, tant per a un servei particular com per a l'escola, la botiga o el restaurant, s'hi poden posar en contacte a través dels següents canals:

Pàgina web: lamagalla.cat
Correu electrònic: agromagalla@gmail.com
Telèfons: 636 88 10 06 / 615 58 96 38