L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental i el grup de consum agroecològic Cinc Quarteres, de Mollet, van organitzar dissabte una trobada a Gallecs en la qual es van tractar les diferents formes i grups de consum existents.
D’una banda, des de Cinc Quarteres hi havia la voluntat de conèixer altres grups de consum i altres formes de funcionar i d’organitzar-se, “perquè estem en aquest procés de repensar l’organització interna per ser més sostenibles, per repartir-nos millor la feina i per potser arribar a més gent”, explica en Marc Fernández, qui alhora és membre de Cinc Quarteres com a tècnic de l’Ateneu Cooperatiu. Per al grup de consum, també va servir l’esdeveniment per fer una jornada més distesa i celebrativa, després d’un any i mig de funcionament.
Pel que fa a l’Ateneu Cooperatiu, la trobada era una oportunitat de posar en comú diferents models de consum agroecològic i fer-los visibles, així com de ser un acte formatiu per al grup i alhora visibilitzar bones pràctiques de la comarca.
Dels grups de consum al supermercat cooperatiu
La xerrada la van dur a terme tres projectes diferenciats però que formen part de la mateixa família: el consum agroecològic organitzat. Hi havia La Magrana, de la Garriga, un grup de consum molt autogestionat, sense persones ni tasques professionalitzades, i que ara compta amb unes 12 famílies.
També va explicar la seva experiència La Fresca, de Cardedeu, un projecte que va decidir fer el salt a cooperativa amb botiga i que gràcies a això han aconseguit fer un salt d’escala i tenir quasi 300 sòcies. Disposen d’una persona professionalitzada i un model mixt que inclou la participació de les famílies
I per últim, La Feixa, de Mataró, un supermercat cooperatiu que ven tant a sòcies com a no sòcies –amb preus diferenciats–. En aquest cas, ja no hi ha una comanda de cistelles tancada i s’organitzen de manera més professionalitzada.
El debat sobre fer el salt de grup de consum a altres fórmules –com podria ser una botiga– amb personal laboral va centrar part de la sessió: no és imprescindiblement aquest el pas que fan ni que han de fer els grups. En aquest sentit, Fernández explica: “Vam aterrar els models per no idealitzar-los, i vam veure’n les dificultats i la quantitat de feina que suposen. Hi ha molta part de feina voluntària que ara assumim –com a grup de consum– i a vegades tendeixes a pensar que si ho professionalitzem ens ho estalviarem; però sempre hi ha una càrrega de feina voluntària perquè funcioni”.
Cinc Quarteres vol fer més accessible el consum agroecològic
Actualment, Cinc Quarteres s’abasteix de la cistella de La Magalla i del pa del Sergi Massamare, que fa el pa a Martorelles amb farines ecològiques de Gallecs, i cada setmana reben les cistelles a la Tramolla. Tot i no estar buscant activament nova gent que s’afegeixi al grup de consum, sí que tenen un volum de participants que els permet rebre algunes noves famílies. En aquest cas, les famílies interessades s’hi han de posar en contacte mitjançant el correu electrònic grupconsummollet@gmail.com.
Amb la jornada, han pogut conèixer informació de primera mà de projectes com el seu –en diferents formats– amb els quals es podran beneficiar per al desenvolupament actual i per si, en un futur, aposten per un salt d’escala. La voluntat de Cinc Quarteres és “arribar a més gent i que el consum agroecològic sigui més accessible i més extensiu, però mesurant les forces que tenim”, diu en Marc Fernàndez.
El tècnic de l’Ateneu Cooperatiu i membre de Cinc Quarteres clou destacant la importància de donar visibilitat a Gallecs, perquè “una de les inquietuds del grup sempre ha sigut consumir del producte de Gallecs i donar suport als pagesos de Gallecs”, una fita que es va dificultar des que va plegar el Rave Negre, “perquè no hi havia ningú que en aquell moment hi fes cistelles”.