Més de 150 entitats signen una carta dirigida al Ministeri d’Agricultura

Més d’un centenar d’organitzacions i col·lectius de tot el territori espanyol han registrat al Ministeri d’Agricultura, aquest passat dilluns 30 de març, una petició formal perquè es «dictin les instruccions pertinents a les comunitats autònomes i ajuntaments per buscar solucions per als mercats no sedentaris i de proximitat».

La demanda s’ha fet davant el tancament generalitzat d’aquests mercats alimentaris per la interpretació, creiem que excessivament restrictiva, que molts governs locals i autonòmics estan fent de les prohibicions decretades per l’estat d’alarma davant la pandèmia de la COVID-19.

Les organitzacions signants, entre les quals es troben diverses plataformes d’àmbit estatal, remeten als protocols de seguretat i higiene posats en marxa per algunes comunitats autònomes perquè els mercats de proximitat puguin seguir sent garants de seguretat alimentària durant aquesta crisi.

Aquests canals de venda directa facil·liten l’accés a la ciutadania de béns de primera necessitat -la producció, circulació i proveïment, estan protegides expressament per l’estat d’alarma- en condicions òptimes de seguretat i higiene, que solen ser superiors a les de qualsevol supermercat.

També, de cara a mitigar el brutal impacte econòmic que està provocant aquesta crisi en la economia pagesa, es demana un esforç de les diverses administracions perquè apostin per les produccions locals en la compra pública d’aliments per proveir hospitals, centres de gent gran, menjadors socials, menjadors escolars o bancs d’aliments; o mesures fiscals com l’exempció del pagament d’autònoms a les petites granges.

Davant d’aquesta urgència, com tantes altres, trobareu unides a totes les organitzacions que treballen en favor d’una alimentació sana i sostenible, on la petita producció agroecològica agrària i ramadera està a l’avantguarda per respondre a situacions de crisi.

A continuació compartim l’escrit íntegre (en català) presentat davant el Ministeri d’Agricultura, amb la totalitat dels arguments i peticions que s’han avançat per tal de reobrir els mercats no sedentaris d’aliments i de proximitat a tot Espanya. Per adherir-se a la petició, cal fer-ho a partir d’aquest formulari.