La Fira d’Economia Social i Solidària de Montornès, que enguany celebra la seva cinquena edició, tornarà al municipi aquest cap de setmana i per segon any consecutiu estarà centrada en les cures. De fet, el nom de la fira serà Cuidem-nos per poder cuidar.
Aquest esdeveniment organitzat per l’Ajuntament de Montornès i que compta amb la col·laboració de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental oferirà tres tallers i una jornada de xerrades. Totes elles giraran sobre la mateixa temàtica perquè, com ha dit en la roda de premsa celebrada aquest migdia a Can Saurina el regidor d’Acció social, Ocupació, Promoció econòmica i Comerç de Montornès, Jordi Delgado, “després de la pandèmia ha quedat claríssim la necessitat d’atendre les cures” així com de comptar amb “una política clara de cures i de millora de l’atenció en tots els seus vessants”.
Aquest divendres (11 h) a Can Saurina tindrà lloc el Taller sobre la importància de les cures en l’àmbit de les organitzacions, amb la cooperativa Fil a l’agulla. En aquest sentit, Delgado puntualitzava que “com a Ajuntament no podem prescriure cures si no tenim una política interna de cures”.
Els dissabtes 5 i 12 de novembre (10 h) es farà al Casal de Cultura el Taller d’autocura per a dones que fan treball de cures, dinamitzat per la cooperativa Mujeres Pa’lante dinamitzarà un espai de trobada i empoderament per a dones que es dediquen a les cures. Es tracta d’un espai de trobada i empoderament per al col·lectiu amb el qual a través de les vivències de les participants es treballaran les seves potencialitats i l’autoestima, així com hàbits saludables i d’autocura. El regidor destacava que aquestes persones “normalment viuen internes en domicilis fent cures i sovint amb situacions de molta precarietat”.
Fomentar els assistents personals
L’acte central de la fira serà diumenge, amb una jornada matinal al Centre Infantil Pintor Mir que portarà per nom Jornada sobre el treball de cures i recursos disponibles per a famílies amb membres amb diversitat funcional. A través de tres xerrades s’abordaran les experiències de famílies amb fills i filles que tenen diversitat funcional i es plantejaran recursos disponibles des de l’Economia Social i Solidària.
A les 10.45 h serà la primera xerrada –Com acompanyar les persones que cuiden, els recursos davant la diversitat funcional– a càrrec del coordinador del Servei de Diversitat Funcional de Montornès, Antoni Seuma.
Seguidament, a les 11.30 h, Eva Rosado, participant en el programa Dones amb Talent i mare d’un infant amb diversitat funcional, oferirà la ponència Quan la diversitat funcional arriba a casa: dificultats i reptes.
Per acabar, la cooperativa Apindep Ronçana tancarà la jornada a les 12.30 h amb la conferència El model de suport a la diversitat funcional des de l’Economia Social i Solidària.
Precisament, la Marta Rodríguez –representant d’Apindep i de l’Ateneu Cooperatiu i l’altra participant en la roda de premsa d’avui– serà una de les conferenciants d’aquesta darrera sessió i aquest migdia ja ha fet cinc cèntims del que explicarà diumenge, fomentant la importància de comptar amb assistència personal. “Històricament, el sector de les cures ha estat majoritàriament feminitzat. Que les mares, àvies, tietes i germanes deixin de tenir cura del seu familiar per fer la seva vida durant unes hores beneficia ambdues parts”, ha assegurat Rodríguez.
A la persona que té cura, aquesta decisió “li permetrà reprendre la seva vida personal i professional”; pel que fa a la persona que necessita les cures, “això suposarà agafar les regnes de la nostra vida i decidir què, com i amb qui fer les coses. En definitiva, empoderar-nos i arribar a aconseguir una vida independent”, ha afegit la representant d’Apindep i de l’Ateneu Cooperatiu.
Rodríguez ha declarat que disposar del servei d’assistent personal des del 2007 li ha permès “fer tota mena de coses, des d’estudiar una llicenciatura fins a anar de vacances sola on jo vull; i a la meva mare li ha permès continuar treballant fora de casa i disposar d’estones per tenir el seu espai”. També ha aprofitat per agrair la tasca del seu assistent personal, l’Ángel, de qui assegura que és “una extensió del meu cos”.
Per últim, la Marta Rodríguez ha lamentat que “a la comarca hi ha una manca d’aquest perfil professional i cada vegada més hi ha persones i entitats que necessitem aquest servei”. Precisament aquest dissabte, enmig de la FESS Montornès, es commemora el Dia Internacional de les Persones Cuidadores.
Treballant un futur servei d’atenció domiciliària
La voluntat de l’Ajuntament montornesenc és fer que les fires d’economia social i solidària tractin temàtiques que ja estiguin treballant com a govern o que vulguin treballar. És per això que, d’una banda, en la sessió plenària d’aquest dijous Montornès s’adscriurà a la declaració que impulsa la Diputació de Barcelona com a municipi cuidador. D’altra banda, en Jordi Delgado també avançava que estan “desplegant un programa d’actuació que el 2023 ha de comptar amb un nou servei d’atenció domiciliària i que ampliarà l’abast de com entenem la cura”.