La quarta edició de la FESS Montornès se centra en l’economia feminista i les cures

El treball de cures i l’economia feminista seran les principals protagonistes de la quarta edició de la Fira d’Economia Social i Solidària (FESS) de Montornès, amb una programació dividida en tres jornades entre el 12 i el 20 de novembre.

Així ho han explicat aquest matí en la roda de premsa de presentació a Can Saurina Jordi Delgado, regidor d’Acció Social de Montornès, i Montse Lamata, membre de l’Ateneu Cooperatiu. L’edil montornesenc ha destacat “la recuperació de la presencialitat” i alhora ha ressaltat que, en la línia de les dues anteriors edicions, centraran la programació en un tema concret.

De l’àmbit de les cures, ha assenyalat que es tracta d’un sector poc reconegut: “Amb la Covid hem pogut constatar la precarietat i la situació d’invisibilitat d’aquestes tasques, que són tan importants per a la cura de persones dependents”.

Lamata també ha explicat que hi ha dues necessitats entorn de les cures a les quals s’han de donar una resposta satisfactòria. D’una banda, hi ha “les persones que necessiten ser cuidades, i necessiten un servei de qualitat”. Pot ser tant de serveis d’atenció domiciliària, com “persones que estan soles i necessiten algú que els cuini, que les acompanyin a la perruqueria…”. L’altra necessitat té a veure amb les treballadores, “un col·lectiu de dones invisibilitzades, que estan treballant en precari fent aquesta feina tan rellevant”. De fet, ha apuntat que “en moltes ocasions aquestes dones no estan ni donades d’alta en la seguretat social”. Per tot plegat, la 4a FESS Montornès aplegarà diversos projectes de dones vinculades a les cures, iniciatives que poden servir per autoocupar-se millorant les seves condicions laborals i “passar de l’economia submergida a l’economia real”, ha apuntat la representant de l’Ateneu.

Si el treball de cures ja està vinculat a les dones, perquè, com ha dit Lamata, “aquesta feina en la seva gran majoria la realitzen les dones”, la FESS també acollirà una altra proposta d’economia feminista fora d’aquest àmbit i en la qual el projecte Dones amb Talent en seran les protagonistes. Sobre aquest programa, Delgado ha assenyalat que intenten “cercar l’emprenedoria laboral de dones del municipi que vulguin engegar un projecte que pugui ser una realitat”.

Tres dies de programació

La fira arrencarà aquest divendres al Centre Juvenil Sputnik, amb una xerrada sobre el treball de cures i la seva relació amb l’economia feminista, a càrrec d’Anna Sánchez, de l’Associació Matriu. Serà d’11 h a 13 h, i en acabar s’oferirà un refrigeri a càrrec de la cooperativa Sputnik Gastrobar.

Diumenge al matí al Teatre Margarida Xirgu tindrà lloc l’acte central de la FESS Montornès. A les 10.30 h es projectarà el documental ¡Cuidado, resbala!, del Círculo de Mujeres de Málaga i a càrrec del col·lectiu de creadores la Mirada Invertida. A les 11.45 h hi haurà una taula rodona d’experiències de projectes de dones en l’àmbit de les cures, amb la participació de les cooperatives Clara Ser Gran, Mujeres Pa’lante i Sindillar (Sindicat Independent de Treballadores de la Llar i les Cures), i tot plegat moderat per Xavier Rubio, cap del departament d’Economia Social de l’Ajuntament de Barcelona. Per últim, a les 12.45 h engegarà el taller-audició Les músiques que importen: de Nina Simone a Les Cruet, cantant a les cures i a les vides, a càrrec del col·lectiu Pol·len Musical.

Per últim, dissabte 20 de novembre a la tarda clourà la programació amb la Trobada en femení, formada per tres activitats encapçalades per la iniciativa Dones amb Talent, qui oferiran un espai de tallers de 17 h a 18 h, i qui posteriorment presentaran els nous projectes sorgits. La darrera activitat serà a partir de les 18.30 h, el taller El poder de les dones: la desobediència al Patriarcat és la revolució, a càrrec de l’associació d’artistes Dona Cançó (hi haurà traducció simultània al llenguatge de signes en català).

Per assistir a qualsevol de les tres jornades cal inscriure’s prèviament a www.montornes.cat/FESS2021-inscripcions. A més, els dies 14 i 20 hi haurà servei d’acollida per a infants a partir de 3 anys, amb reserva prèvia escrivint a igualtat@montornes.cat.