Durant el curs 2020-2021 hem desenvolupat diverses accions dirigides tant a l’alumnat com al professorat d’ESO, Batxillerat, Cicles, PPT i Universitat del territori amb els objectius de fomentar els valors de l’Economia Social i Solidària (ESS), donar a conèixer els models d’empresa cooperativa, estimular el treball cooperatiu i l’emprenedoria col·lectiva, establir sinergies entre centres educatius, empreses cooperatives i entitats de l’ESS del territori i proporcionar eines pedagògiques i recursos materials al professorat.
Lògicament, aquesta programació s’ha vist afectada per la situació de pandèmia, obligant a adaptar-nos-hi i passant a atendre les necessitats detectades mitjançant un servei d’acompanyament i assessorament principalment telemàtic, tot i que també presencial quan les mesures ho han permès. Així i tot, hem comptat amb la participació de 570 alumnes.
En els tallers per donar a conèixer la fórmula cooperativa, acompanyats d’una guia didàctica amb orientacions per al professorat, hem potenciat les visites a cooperatives de l’entorn en un format virtual, on les alumnes han conegut de primera mà, de forma pràctica i motivadora, què és i com funciona una cooperativa, podent conversar amb els socis i fent-los arribar les seves inquietuds i motivacions. Paral·lelament, s’ha fomentat la creació de cooperatives d’alumnes en els centres educatius a fi i efecte que els alumnes puguin experimentar de manera vivencial la constitució i gestió de la seva pròpia cooperativa al llarg d’un curs escolar.
I, enguany, la gran novetat ha estat el llançament d’una nova eina educativa: el joc virtual i col·laboratiu VilaESScoop –un escape room virtual–, que ha facilitat als alumnes la interacció a distància, el foment del treball en grup i que ha presentat una atracció pels joves en ser una proposta creativa, innovadora, actual i lúdica, adaptada a les circumstàncies especials d’un curs lectiu atípic. Ha estat un recurs creat i dissenyat en el marc de la XAC que ha tingut una gran acollida i molt bona valoració.
Destaquem, per acabar, que durant tot el curs hem estat assessorant el professorat atenent les seves demandes rebudes.
Article escrit per Berta Puig i Roca,
Tècnica de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental