‘#FemRelleuCooperatiu’, un material per promoure el relleu d’empreses en forma de cooperativa

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental ha publicat la guia Abans d’abaixar la persiana: Fem relleu cooperatiu!. Es tracta d’un document amb el qual es fomenta fer el pas al model cooperatiu com a fórmula per recuperar empreses properes al tancament.

Des de l’Ateneu Cooperatiu es considera “una molt bona alternativa per evitar el tancament i la pèrdua de llocs de feina en empreses a punt de tancar. Les cooperatives són una bona eina per crear col·lectivament una economia que situï les persones al centre i on les sòcies s’organitzin de forma horitzontal i igualitària. Beneficien les persones treballadores, les empresàries i el conjunt de la societat perquè cerquen la generació de treball de qualitat i la reactivació del teixit”.

La guia inclou casos exitosos de relleu cooperatiu, com són el de la llibreria Els 4 Gats (Sant Celoni) i Mol-Matric (Barberà). En el primer cas, el relleu es va dur a terme el 2019, amb la jubilació de la propietària. El segon cas, un dels més històrics del país, va tenir lloc el 1981, amb l’ensorrament de Talleres Alá i la col·lectivització de la companyia per part de les persones que hi treballaven.