Gastronomia i migracions, protagonistes del Cultiu d’Estiu de Mollet

Aquest diumenge (11 h) al Jardinet del Casal Cultural de Mollet tindrà lloc la quarta edició del Cultiu Cultural (Cultiu d’Estiu), organitzat per Cucúrbita i per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, i que aplegarà en una mateixa sessió la gastronomia i les migracions sota el nom de Sabors compartits, orígens i cuina.

Marc Fernàndez, membre de Cucúrbita, assenyala que “hi havia ganes de tornar als orígens del que ens motivava: el menjar, l’alimentació, la gastronomia”, tenint en compte que els impulsors d’aquest col·lectiu molletà són alhora els promotors del grup de consum Cinc Quarteres, també a la capital baixvallesana. “Teníem ganes de cuinar i de menjar”, hi torna Fernàndez, qui afegeix que la interculturalitat i la diversitat era “una inquietud pendent per abordar” en una ciutat amb un important context migratori –històric i present–.

Membres de la PAH Mollet-Baix Vallès, l’Associació de Veïns de l’Estació del Nord, la Plataforma per la Sanitat Pública del Baix Vallès, la Llibreria L’Illa, Mollet Acull i el grup de consum Cinc Quarteres participaran en una tertúlia distesa en què es respondran preguntes com les següents: “Com feu vosaltres el gaspatxo? Quina altra recepta feu per refrescar-vos a l’estiu? Com la feia la vostra mare o àvia? Quina va ser la vostra experiència com a nouvingudes a Mollet? Com canvia la vostra cuina el fet de consumir cistelles ecològiques? Com canvia el món, la vostra cuina?”.

Des de Cucúrbita expliquen, sobre la temàtica escollida: “La cuina ens permet establir una connexió entre la cura del nostre paisatge i dels nostres cossos en un procés visible i palpable des de la terra fins al paladar. La cuina, a més, és un saber científic basat en l’acumulació d’experiència per assaig i error, que per tradició es converteix en un fet cultural propi de cada territori, amb els seus ingredients i tècniques. Així ens permet parlar de diferents històries de vida, connectant les diferents generacions i orígens diversos que habiten la nostra ciutat. Alhora, tant la cuina com el menjar, esdevenen espais de gaudi i de trobada al voltant d’un foc o d’una taula on compartir les nostres vivències, inquietuds o experiències i generar complicitats i cohesió. Així, reivindiquem el fet de cuinar per a nosaltres i per als nostres, el de menjar juntes i allargar les sobretaules, i proposem aquesta jornada com una oportunitat per conèixer millor i valorar alguns dels sabers, cels sabors i de les pràctiques quotidianes de la nostra gent, així com la seva riquesa i diversitat cultural i les seves lluites”.

Al mateix temps del col·loqui, la cuinera molletana Marina Duñach farà un show-cooking de gaspatxo, que posteriorment la podran tastar els assistents. Durant el tastet, també hi haurà l’actuació del músic Manu Fusta, veí de Santa Maria de Martorelles.

El Cultiu d’Estiu també comptarà amb la participació de l’Assemblea de Joves Atzarola, amb la seva escoleta popular adreçada als infants, perquè les mares i pares hi puguin assistir amb la canalla.

Per assistir-hi cal enviar un correu electrònic a secretariat.elcasal@gmail.com.

Què és el Cultiu Cultural?

El Cultiu Cultural és un cicle anual de quatre jornades que pretén esdevenir un espai de reflexió, aprenentatge, visibilització i divulgació de pràctiques agroecològiques, de l’economia solidària o de transformació social a Mollet del Vallès i la seva rodalia, alhora que un espai de trobada i de gaudi per a les persones que les impulsen.

El Cultiu d’Estiu és la quarta i última jornada d’aquesta edició. Si la primera va girar entorn de la comunitat i l’aprofitament; la segona al voltant de l’habitatge i les formes d’habitar; i la tercera posava el focus sobre la sobirania cultural a Mollet del Vallès; aquesta vol centrar-se en la cultura gastronòmica d’aquí i d’allà.