Sputnik Gastrobar, joventut i cooperativisme a Montornès

Les càmeres de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental han visitat aquest estiu l’Sputnik Gastrobar de Montornès del Vallès, un projecte cooperatiu d’inserció laboral juvenil impulsat per l’Ajuntament montornesenc i que ha comptat amb l’assessorament de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental. Parlem amb dues de les quatre sòcies de la cooperativa, l’Ivan Fernández (cap de cuina) i la Sara López, cap de sala i cambrera.

– Com va engegar el procés per constituir l’Sputnik Gastrobar?
– Ivan: Això va ser un projecte participatiu on el jovent de Montornès va escollir què necessitava el poble. Dins de moltes propostes es va decidir que es necessitava un espai gastronòmic on recollir els joves i un espai jove. Aleshores l’Ajuntament es va encarregar que fos un espai gestionat per joves i per a joves. Va fer una cerca de joves, vam sortir-ne quatre i d’aquests quatre hem fet un procés de la mà de l’Ateneu i de l’Ajuntament per fer el que som avui, que és un gastrobar.

– Havíeu de constituir una cooperativa?
– Ivan: Havia d’estar encarat a l’Economia Social i Solidària. Jo no sabia què era una cooperativa, però de mica en mica, quan em vaig anar informant, vaig tenir clar que havíem de ser cooperativa. De la mà de l’Ateneu, de Facto i d’Ensó ens van fer una gestió molt gran per ensenyar-nos què era una cooperativa, i gràcies a aquesta gestió vam decidir que havíem de ser cooperativa tant sí com no.

– De quina manera apliqueu els valors del cooperativisme?
– Ivan: A l’hora de treballar, tot ho decidim entre totes. Som dos socis i dues sòcies, i tot, des del color de les taules fins al nom de la carta, l’últim plat i el rollo de paper de vàter. És guai saber que no hi ha un cap, i que tots quatre som els caps i que ho gestionem tot entre totes quatre i la comunicació és la base de tot.

– També aposteu per la proximitat.
– Sara: Hem intentat que tots els productes que tenim a la carta siguin de Montornès, tant si és l’hort, com si és la cervesa. En aquest cas, hi ha una microcerveseria aquí a Montornès, la cervesa As, i tota la cervesa artesana del local és d’aquesta microcerveseria i intentem promoure molt el comerç de proximitat.

– Què en destaques de la vostra carta?
– Sara: De moment tots els plats són casolans, i tenim des del menjar vegetarià o vegà, també tenim molletes de costella, per exemple, i segurament ampliarem la carta vegana, perquè hem vist que és una oferta que la gent que no és vegetariana ni vegana també pot provar, i està increïble.

– Cap a on voleu anar com a projecte?
– Sara: Tenim clar on volem arribar, però com que amb la pandèmia ha sigut complicat obrir, anem a poc a poc, sense abastir molt per si un cas. Però intentarem que tot això surti bé, que tots els projectes surtin bé i que sigui un gastrobar superecològic i rendible, i una cooperativa que tothom reconegui i que pugui servir per donar a entendre els joves que també poden fer una cooperativa.