Participem a la Fira Guia’t 2018 de Granollers

El passat dimarts 20 de març, l’Ateneu Cooperatiu va participar a la Fira Guia’t 2018, l’esdeveniment sobre ensenyaments postobligatoris per a persones joves del Vallès Oriental.

La participació es va concretar amb la xerrada “Els petits canvis són transformadors”, en la qual es va explicar a 27 alumnes assistents provinents de l’INS Torre de Malla de Parets del Vallès una nova concepció d’economia, l’economia social, i aquests van prendre consciència de com el seu desplegament contribueix a millorar el nostre entorn més proper.

Les ponents en aquesta ocasió van ser: Albert Grifell, dinamitzador de l’Ateneu Cooperatiu que s’ocupa, entre d’altres, de l’eix educatiu; Berta Puig, tallerista encarregada de les xerrades sobre cooperativisme als centres educatius; Arnau Galí, membre de l’Ateneu Cooperatiu i ex-soci de la cooperativa Cafè del Centre de Caldes de Montbui; i Oriol Guinart, professor de l’INS Antoni Cumella de Granollers i promotor de Handwork Coop, una cooperativa d’alumnes d’una Aula Oberta en el sí del propi institut.

En primer lloc Albert Grifell va exposar breument en què consisteix l’economia social i solidària i quines característiques haurien de complir les iniciatives que treballen amb aquest esperit: democràcia interna, desenvolupament personal de les treballadores del projecte, perspectiva de gènere amb mirada feminista, condicions de treball dignes, proveïdors de proximitat i no presència d’intermediàries, intercooperació, transparència, tenir en compte la cohesió social, arrelament al territori, sostenibilitat ambiental, gestió responsable dels residus, aposta per la reducció del consum energètic, etc.

Berta Puig va explicar què és una cooperativa, quin funcionament intern tenen aquest tipus d’empreses, què les diferencia de les empreses mercantils o capitalistes i quins tipus de cooperatives estableix la llei que hi pot haver a nivell jurídic.

Posteriorment Arnau Galí va explicar el projecte del Cafè del Centre de Caldes de Montbui, un bar-restaurant cooperatiu amb una història interessant pel que fa als seus inicis. Va remarcar la singularitat del projecte i va defensar el fet de cooperar per sobre de competir.

Per acabar, Oriol Guinart va donar a conèixer l’interessant projecte Handwork Coop, una cooperativa d’alumnes de l’INS Antoni Cumella de Granollers creada en el marc del programa Aracoop. També va explicar breument en què consisteix un nou mètode de presa de decicions anomenat sociocràcia, que s’utilitza en el sí de Handwork Coop.

L’Ateneu Cooperatiu disposa d’una línia de treball dedicada exclusivament a difondre el cooperativisme i l’Economia Social i Solidària al món educatiu: escoles, instituts, cicles formatius de grau mig i superior i fins i tot en el marc del món universitari. Les accions que es desenvolupen en aquest eix de treball queden recollides al dossier “Construint futur: apropant l’ESS al món educatiu”.