Seira presenta la primera eina d’inversió exclusiva per a entitats de l’economia social sense necessitat d’avals

La Fundació Seira, entitat de referència en finances socials i cooperatives, ha presentat aquest juliol #SeiraInversioSocial, la primera solució d’inversió pacient i sostenible, dissenyada per enfortir les entitats de l’Economia Social i Cooperativa (ESC), que prioritza l’impacte en justícia social, la cura del medi ambient i el bon govern. Seira, que té com a objectiu la inversió sense especulació, compta amb l’impuls i el suport de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.

#SeiraInversioSocial és una inversió pacient, amb un retorn fins a 10 anys, i a un tipus d’interès fix. No hi ha especulació, el tipus d’interès que es cobra només té la voluntat de cobrir l’estructura i continuar invertint en altres projectes de l’ESC. A diferència de les entitats financeres tradicionals, que demanen avals personals, no se sol·liciten garanties addicionals al mateix projecte. L’eina es converteix així en la primera eina de finançament exclusiva per a entitats de l’economia social sense necessitat d’avals.

La iniciativa prioritza les entitats sense ànim de lucre, cooperatives, associacions, fundacions, societats d’integració laboral…, a les quals facilita el finançament d’inversions d’entre 20.000 i 400.000 euros. #SeiraInversioSocial ofereix acompanyament estratègic i financer, assignant una bossa d’hores mensuals per ajudar a complir els objectius i amb opció d’assessorament als òrgans de govern. El projecte es beneficia del suport dels canals i la xarxa creada per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i l’experiència de Seira per ‘obrir portes’ a les entitats participades.

Miguel Linde, director de la Fundació Seira, destacat en l’acte de presentació que fins ara “les entitats de l’economia social no disposàvem de cap eina de finançament sostenible. Per això, hem creat un vehicle social i solidari”. En aquest sentit, Linde ha assenyalat que #SeiraInversioSocial “prioritza el vessant social i, tot i que té en compte la viabilitat econòmica de la iniciativa, s’allunya de l’especulació, buscant que la inversió creï llocs de treballs, aposti per la reducció de la petjada de CO? i tingui un impacte social”.

Per la seva banda, el president de la Fundació Seira, Guillem Llorens, remarcava la importància d’implantar una eina financera per a les petites i mitjanes empreses, cooperatives i entitats socials, que suposen el gruix del teixit productiu de Catalunya. De fet, Llorens recordava que el 90% de les empreses catalanes tenen menys de 25 treballadors.