El s. XIX, i filles de l’esperit de la il·lustració, les universitats populars van intentar bastir programes de formació permanent adaptats a les necessitats de l’alumnat de les classes populars.
Són fruit i bressol de la nova pedagogia social que neix a inicis del s. XX com a resposta d’un moviment social i polític que es compromet en la generació d’espais de formació des de baix. Aquests espais van resultar de la combinació de dos impulsos: de la intel·lectualitat republicana i sectors actius i crítics del professorat; i de l’altíssima consideració de l’educació que tenia el moviment obrer en aquests moments fundacionals. Un bon programa estratègic, certament, en el temps present.
A casa nostra, aquests espais es vehicularan a través de les propostes dels Ateneus Populars. Tindrà expressions pedagògiques articulades en el moviment d’escoles racionalistes –Ferrer i Guàrdia– i en l’intent d’unificar totes les expressions educatives del país a través del Consell de l’Escola Nova Unificada. Catalunya, des de la seva pròpia i consistent tradició formativa s’incorpora a l’ús del terme Universitat Popular amb la creació de la Universitat Popular de Barcelona a inicis del període revolucionari de 1936. Som hereus, amb modèstia i amb determinació, d’aquesta tradició. Per això volem treballar en el marc del lliurepensament i compartir el coneixement en clau d’alliberament personal i col·lectiu. I fer-ho construint comunitat. Per a ser éssers humans lliures, forts i feliços. Aprenentatge, organització i comunitat, la trilogia perdurable del mestre Clavé.
La UPCM, en tant que secció de l’Ateneu Centre Democràtic i Progressista, té la determinació d’unir formació, esperit associatiu i espai amable de trobada. És per això que treballem per la creació de comunitat i identitat col·lectiva. Aquesta voluntat es concreta en el propòsit actiu de construir claustre de professors i professores i de socialitzar, tant com sigui possible, l’experiència formativa de l’alumnat tot compartint els continguts d’aprenentatge, d’una banda, i les activitats i l’experiència associativa de l’Ateneu, d’una altra.
(Article escrit per Norbert Froufé, de la Universitat Popular de Caldes de Montbui)