Un miler de persones participen en “la fira més important de consum responsable” de la comarca, a Cardedeu

La plaça de Sant Corneli va acollir dissabte la Fira d’Economia Social, Solidària i de Cooperació de Cardedeu, en la qual van participar al voltant d’un miler de persones.

Es tracta d’un esdeveniment que enguany ha aplegat la Fira d’Economia Social i Solidària (FESS), organitzada per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental i el Centre de Suport Empresarial i Tecnològic de Cardedeu (CSETC), i la Fira de Cooperació, organitzada per l’Ajuntament de Cardedeu. “L’Ajuntament de Cardedeu ens va proposar ajuntar les dues fires i creiem que va ser un encert”, assegura Arnau Galí, membre de l’equip tècnic de l’Ateneu vallesà, qui també explica que la gran diversitat i l’èxit aconseguit la confirma com “segurament la fira més important de consum responsable, economia social i solidària i sensibilització del Vallès Oriental”.

Durant tot el dia hi va haver una trentena de parades de projectes de l’economia social i solidària i entitats de cooperació de Cardedeu, i com a novetat, respecte de la FESS que l’Ateneu va fer el 2018 a Cardedeu, dissabte també tallers i accions divulgatives proposades per entitats del territori com una classe de ioga en família, amb la cooperativa Salut Ioguini o la xerrada-diàleg Gestió de diversitat i Economia Social i Solidària, a càrrec de la Fundació Viver de Bell-Lloc.

A més de la jornada de dissabte, la fira va comptar amb tres actes previs durant la setmana, com la xerrada-diàleg Cooperació internacional i crisi climàtica; el cine-fòrum amb el documental Cuidar entre terres; i la xerrada El negoci del menjar, amb Esther Vivas i Ruben Suriñach.

Sobre aquest esdeveniment, a més, l’Ateneu vol destacar “la implicació de Cardedeu Autosuficient, un munt de famílies autoorganitzades i amb molta i molt bona predisposició”, així com la de totes les persones que desinteressadament van participar de l’acte. També destaca la participació d’Artijoc, que tot i que a la tarda celebraven el seu 20è aniversari a Mataró, van estar presents a la fira al matí, perquè també tenen arrels a Cardedeu.

La fira va comptar també amb dues xerrades, una al matí i una a la tarda. La del matí va girar entorn el fet, l’acció o la naturalesa comunitària de l’ESS, amb la participació dels tres Som més coneguts: Som Energia, Som Connexió i Som Mobilitat, moderada per Jordi Rojas, president de la Cooperativa Opcions. La taula de la tarda va voler interaccionar amb l’educació formal des d’espais crítics, amb la presència de representants d’Eduxarxa, la Pleec –Plataforma per una educació crítica i plural– i Desmilitaritzem l’educació. En aquest cas va estar moderada per en Pau Rodríguez, periodista d’El Diario.es.

Durant el dia hi va haver també un dinar agroecològic i de proximitat, a càrrec de la Cuina 360 i un concert del cantautor Marcel Marimon.

Les fires, un model a seguir potenciant

Pel que fa a les fires d’economia social i solidària, des de l’Ateneu Cooperatiu s’afirma que “és important fer-ne més, millor, més participades i amb més gent a l’organització per seguir-les dotant de contingut comarcal”, tot plegat “per seguir visualitzant tant els projectes com la força que tenim quan intercooperem amb la idea final de seguir teixint mercat social a la comarca”.

En aquesta línia, des de l’organització s’assegura que hi ha dos motius principals per valorar tan positivament les FESS. D’una banda, “per un motiu bàsic de sensibilització, de divulgació i d’explicació dels projectes”. I d’altra banda, “per un tema de potència i de visualització que té l’ESS en un espai i en un moment concret com pot ser la plaça de Sant Corneli de Cardedeu”.