L’Ajuntament i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental van presentar dimecres al matí la segona edició de la Fira de l’Economia Social i Solidària del municipi, que compta amb un programa ben diferent de l’any passat. Aquesta edició comptarà amb més d’una desena d’activitats durant tot el mes d’octubre i part de novembre.
Mentre que el 2018 tot es va concentrar en un únic dia, enguany s’ha apostat per fer un “octubre cooperatiu”, amb més d’una desena d’activitats des del 2 d’octubre fins a l’11 de novembre. Tanmateix, sí que hi haurà una jornada més central, que serà el dissabte 19 d’octubre al Teatre Margarida Xirgu amb la Gastro-FESS, la tarda de gastronomia, emprenedoria social i solidària, i música. De fet, un dels protagonistes de la tarda seran els membres de la cooperativa de joves que pròximament s’encarregarà del bar del Centre Juvenil Sputnik.
Un model present al consistori
L’objectiu de la fira es donar a conèixer i visibilitzar aquesta economia –social i solidària–, un model en el qual l’Ajuntament ja hi treballa des de fa uns anys, segons va explicar l’alcalde, José A. Montero: “Hi estem treballant des del 2016-17. I recentment el que més s’està impulsant és l’habitatge cooperatiu, l’economia feminista, el projecte dels joves del municipi vinculat a l’Sputnik o el PuntCoop –assessorament i formació a càrrec de l’Ateneu Cooperatiu–”.
Montero també va assegurar que el treball del govern va en la línia de l’economia social i solidària per qüestions com els valors que emanen d’aquest model: “És molt important la igualtat, la solidaritat o l’acompanyament comunitari”.
D’altra banda, Albert Grifell, coordinador de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, va assegurar que a Montornès han trobat “una catifa vermella perquè puguem venir a desplegar els serveis que oferim”. I també va dir: “L’Ajuntament de Montornès facilita que l’economia social plogui una mica sobre la ciutadania”.
Per últim, Arnau Galí, representant de la Xarxa d’Economia Solidària (XES), va reivindicar que “aquest tipus d’economia crea llocs de treball de qualitat, crea teixit, xarxa i economia diferent de la que el capitalisme ens té acostumades”. I va cloure: “És una economia realment centrada en les necessitats de la gent i arrelada al territori”.
Formacions d’economia feminista o adreçades a la compra pública responsable
La fira arrencarà dimecres amb una taula de treball sobre les monedes complementàries, a càrrec de la cooperativa Coodin (a les 19 h a Can Saurina), i clourà l’11 de novembre amb el taller formatiu Què podem fer des de les associacions per afavorir l’economia social i solidària? Quins recursos tenim al nostre abas?, a càrrec de l’Ateneu Cooperatiu (a les 18 h a l’Hotel d’Entitats). Durant tot el mes també hi haurà xerrades i tallers sobre economia feminista, compra pública responsable, ecosistemes cooperatius o economia solidària i cooperativa al comerç. A més, la biblioteca municipal acollirà l’exposició Una economia del 20 d’octubre al 10 de novembre, una mostra gràfica sobre una economia centrada en les persones.