L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental va visitar Llinars per conèixer l’escola Ginebró. El Gorka Insausti (president de la cooperativa), la Maria Expósito (directora pedagògica de l’escola) i la Dolors Morcillo (membre del consell rector) ens descobreixen la filosofia d’aquest centre referent a la comarca i que és gairebé cinquantenari.
– Per què sorgeix l’escola Ginebró?
– Gorka: L’escola neix el 1969 a iniciativa d’un grup de famílies i mestres que volien una escola diferent de la que hi havia –nacional o de l’església–. Plantejaven una escola nova, laica, catalana i democràtica.
– Com us definiríeu com a centre?
– Maria: Som una escola que té actualment més de 1.200 alumnes i impartim formació reglada a infantil, primària, secundària, totes les modalitats de batxillerat i cicles formatius d’informàtica i esports. Els nostres valors principals són la cooperació, com a motor de l’escola; la proximitat, ja que pensem que entre els alumnes, els mestres, les famílies i les persones d’administració i serveis hi ha d’haver una relació molt estreta i directa; el compromís i la participació de tothom en l’organització de l’escola; i la innovació, perquè és un valor que és un motor de canvi i una millora constant.
– De quina manera poseu en pràctica tots aquests valors que comentes?
– Maria: Per poder treballar els nostres valors d’una manera molt transversal, tenim una sèrie de projectes que hem anat construint amb els anys i que ens ajuden, a través del nostre projecte educatiu, a transmetre el que seria el nostre ADN.
– Per exemple…
– Maria: Tenim el projecte de filosofia des dels 3 fins als 18 anys, tenim un projecte de música, un d’arts i un de dansa, i tenim molts intercanvis amb altres escoles i molts projectes en els quals és molt important la cooperació entre alumnes.
– Quines accions porteu a terme per fomentar l’economia social i solidària?
– Gorka: L’escola té sensibilitat social i amb l’entorn, i treballem amb altres empreses i entitats, que moltes són cooperatives, com Garbet, una cooperativa que és de neteja i reinserció social; Tarpuna, una cooperativa d’horts i també d’integració social, o els assessors d’advocats FGC. Pel que fa al menjador, consumim els productes de quilòmetre 0 i si pot ser, ecològics, per repartir la riquesa. I quant a l’escola, fem projectes de voluntariat, pràctiques d’empresa, aprenentatge i servei, i ara estem engegant un projecte amb una altra entitat del tercer sector.
– Quina relació teniu amb l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental?
– Dolors: La nostra relació va començar poc abans de l’estiu i hem signat la carta de suport de cara a l’edició de l’any 2019.
– Fa poques setmanes vau acollir la Taula del Professorat. Per què aposteu per fer aquestes sessions?
– Dolors: Nosaltres pensem que s’ha de generar un espai de reflexió i de debat a les escoles per fomentar els valors cooperatius i l’economia social i solidària, i per això vam decidir acollir la Taula del Professorat de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, per generar un espai de debat i generar recursos entre els diferents centres educatius de la comarca que hi participen.