Les Cases dels Mestres (equipament municipal de Caldes de Montbui) va acollir el passat dimecres 6 de març (17.30 h) la sessió plenària de la Taula Vallès Oriental Avança, un espai de concertació territorial del qual en formen part els sindicats UGT i CCOO, les patronals PIMEC i la UEI, vint-i-nou ajuntaments del Vallès Oriental i el Consell Comarcal.
Després de la benvinguda a càrrec de l’Ajuntament de Caldes, presentant una campanya de promoció turística de, segons Isidre Pineda, “la ciutat més calenta de Catalunya”, el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental David Ricart va obrir l’acte i va recordar els temes de l’ordre del dia a les persones assistents.
Posteriorment el senyor Joan Miquel Hernéndez, cap de l’Àrea d’Anàlisi Estratègica del Departament d’Empresa i Coneixement va exposar els avantatges i les novetats del nou Pacte Nacional per a la Indústria al territori, que contempla fins a 120 actuacions diverses.
Aquesta també era la data acordada per presentar i validar el document d’objectius i línies estratègiques del “Pla Estratègic de Desenvolupament Econòmic i Ocupació del Vallès Oriental”. El passat mes de maig de 2018 es va aprovar la diagnosi estratègica desenvolupada des de finals de 2017, procés de redacció que va comptar amb la participació de més de 150 persones de diferents àmbits i sectors relacionats amb el desenvolupament econòmic i l’ocupació, i l’Ateneu Cooperatiu va tenir un paper actiu col·laborant en el procés. Ahir es presentava, doncs, el document definitiu d’objectius i línies estratègiques. La presentació va anar a càrrec de l’empresa Actíva Prospect, col·laboradora directa de tot el procés.
El següent punt a tractar era la presentació de l’Ateneu Cooperatiu a la Taula Vallès Oriental Avança. Albert Grifell, membre de l’equip tècnic de l’Ateneu, va exposar la tasca feta en l’anterior edició (resumint els principals indicadors assolits en el primer any d’existència de l’Ateneu) i va explicar el pla d’acció previst per aquest any 2019 en relació a tots els eixos de treball. La intenció de l’Ateneu és la de sumar-se a les polítiques i iniciatives existents a la comarca, oferint els seus serveis de manera descentralitzada i detectant sinergies i noves maneres de col·laborar en l’impuls de l’economia social i cooperativa.
Aquest pla d’acció contempla, entre d’altres: la diagnosi i visibilització de l’economia social i solidària a la comarca; l’organització de jornades, fires, tallers i sessions formatives sobre economia cooperativa; la presentació de bones pràctiques del territori i de fora; la participació en trobades sectorials i esdeveniments ja existents; l’acompanyament a la creació de noves cooperatives i el suport a l’emprenedoria en projectes d’ESS; l’enfortiment i consolidació d’iniciatives actuals que ho requereixin; la difusió del model cooperatiu amb el seu valor democràtic, equitatiu i transformador; les propostes de treball col·laboratiu amb el territori; la sensibilització a associacions i a empreses properes al tancament; l’essencial tasca educativa amb els instituts de secundària i cicles formatius; i la facilitació d’eines per a prescriptors públics i privats.
També es van presentar la posada en marxa dels PuntCoop existents enguany en municipis com Granollers, Montornès del Vallès, Sant Celoni, La Garriga i Caldes de Montbui. La intenció d’aquests punts és oferir informació sobre els recursos disponibles en Economia Social i Solidària, orientació i formació en gestió empresarial i en els tràmits de constitució d’una cooperativa, acompanyament a mida per a l’elecció de la fórmula jurídica que tingui més encaix per als projectes d’economia social, o assessorament sobre com transformar una associació en cooperativa. L’assessorament tècnic va a càrrec de personal especialitzat de l’Ateneu Cooperatiu.
En relació a Granollers, properament el municipi disposarà d’un nou espai físic que acollirà la seu de l’Ateneu Cooperatiu. Es tracta d’un local que vol esdevenir un punt de referència sobre l’economia social i cooperativa i que es trobarà obert al públic entre setmana de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a 18 h, i els divendres de 10 a 14 h. Aquest espai està inicialment impulsat per les cooperatives Doble Via, SCCL i Facto Assessors, SCCL, amb la intenció de sumar en un futur amb noves entitats que tinguin la intenció de fomentar l’ESS.
Des de l’Ateneu Cooperatiu es pretén posar tots els serveis que s’ofereixen a disposició dels municipis i de les persones assistents a la sessió plenària, en especial als responsables polítics de l’administració pública local, i es va mostrar la voluntat de col·laborar amb aquest espai clau de concertació territorial com és la Taula Vallès Oriental Avança.