L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental col·laborarà enguany per primer cop en el Maig Cultural de Lliçà de Vall, organitzat pel mateix consistori, i ho farà dinamitzant diverses activitats que tindran lloc els dissabtes 1 i 8 de maig. L’Ajuntament lliçanenc ha programat més d’una vintena d’activitats que es desenvoluparan durant tot el mes [consulteu aquí la programació].
El Maig Cultural és una iniciativa que proposa una programació cultural al voltant d’un tema de caràcter social, i enguany el fil conductor serà la migració, voluntària o forçada, sigui per motivació econòmica, política o social, i les diverses problemàtiques que els generen, amb protagonisme d’Open Arms, Maria Barbal, Ousman Umar, Cia Migrants i Diomcoop, entre d’altres.
La primera activitat organitzada per l’Ateneu serà la xerrada Consum responsable, productes de proximitat, dissabte 1 de maig de 17 h a 18 h als Jardins de Can Coll. Concretament, les tècniques de l’Ateneu oferiran una xerrada sobre nous models de consum conscient, responsable i sostenible, local i de proximitat que enforteixi el teixit productiu de la zona i que eviti la importació massiva d’aliments, serveis i productes que generen un encariment del procés i de la comercialització, un empitjorament de les condicions laborals de les persones i que va en perjudici de la natura i del medi ambient.
La segona sessió encapçalada per l’Ateneu arrencarà el 8 de maig a les 11 h als Jardins de Can Coll l’acció de sensibilització i reflexió sobre els drets humans anomenada Fronteres invisibles, dissenyada per Diomcoop i que mitjançant un joc de taula interactiu es presentaran les causes i conseqüències socials de la immigració i de la venda ambulant no autoritzada. El joc mostra la realitat amb la qual es troba una persona migrant quan arriba a l’Estat espanyol, i pretén provocar un espai de debat i reflexió.
Tot seguit, a les 13 h, també es farà la taula rodona Economia Social i Solidària, una oportunitat per als col·lectius migrants dinamitzada per una tècnica de l’Ateneu, en la qual MigrESS i Diomcoop explicaran la seva experiència com a persones migrants que han rebut suport de l’ESS per crear un projecte cooperatiu i millorar la seva qualitat de vida. També hi participarà l’Agència Talaia, cooperativa que ofereix serveis d’agència de comunicació i continguts especialitzada, entre d’altres, en temes relacionats amb l’economia solidària, en l’antiracisme i en donar veu i explicar les vivències del col·lectiu de persones migrades.