Neix La Zona, el primer mercat digital del consum conscient i l’economia solidària

Dimecres va començar una campanya de micromecenatge a la plataforma Goteo per fer possible i consolidar La Zona, el primer mercat digital del consum conscient i l’economia solidària. La Zona va ser concebuda a partir de la detecció de la necessitat d’un mercat digital durant els primers mesos de pandèmia per part d’alguns petits comerços i empreses que ofereixen productes i serveis amb valors. L’objectiu és que La Zona sigui una realitat aquest mateix any 2021.

La Zona ha de fer possible comprar per Internet d’acord amb els valors del consum conscient i l’economia solidària. S’hi podran trobar productes i serveis de proximitat, ètics i respectuosos amb les persones i el medi ambient, que es faran arribar a casa de la manera més sostenible possible. Amb aquest nou mercat digital es pretén consolidar una opció de compra amb valors a Internet, en un moment que el consum electrònic està en auge i amb la intenció que el consum conscient també arribi a la xarxa.

Què diferencia La Zona d’altres mercats digitals?

La Zona serà un mercat diferent del que coneixem fins ara. Per diversos motius:

 • Els productes i serveis que s’hi oferiran seran exclusivament de cooperatives i empreses que treballen amb criteris de sostenibilitat, responsabilitat social i respecte pel medi ambient. Això permetrà saber al consumidor conscient que compra un producte o contracta un servei elaborats seguint uns valors concrets.
 • A més de poder-hi comprar i contractar serveis, s’hi oferirà informació sobre l’impacte dels productes i serveis, guies per consumir de manera responsable i informació de les alternatives que hi ha a l’abast.
 • La logística que hi ha al darrere és sostenible. El repartiment es farà en bicicleta, a peu o vehicle elèctric i s’estan creant punts de recollida arreu del territori per enfortir la xarxa associativa del país.
 • Promou la intercooperació i la visibilització mútua entre les iniciatives que en formen part, ja que la forma de créixer passa per la cooperació i no per la competició.

Malgrat l’aposta pel comerç electrònic, La Zona també busca evitar tancaments de petits comerços de proximitat. Per això, amb l’objectiu de revifar el caliu dels carrers dels municipis de Catalunya, s’hi donaran a conèixer projectes i iniciatives implicades amb el territori i els valors del consum conscient.

Una idea sorgida com a resposta a la pandèmia

La Zona neix de la iniciativa i la col·laboració entre un conjunt de cooperatives i entitats que durant els primers mesos de pandèmia van detectar la necessitat d’alguns petits comerços que no disposaven de plataforma de venda en línia. Alhora, les noves circumstàncies van evidenciar una creixent preocupació pel cost ambiental de l’increment dels repartiments a domicili amb un transport poc sostenible o per la reducció d’envasos o les condicions amb què s’havien produït els productes. Els nous patrons de consum es van emportar diverses entitats per davant i molts valors com la proximitat, la sostenibilitat o el respecte per les persones i l’entorn.

És així com unes quantes entitats i cooperatives, amb el suport de la Generalitat -que va reconèixer La Zona com un dels Projectes Singulars de resposta a la Covid-19 del Programa d’Economia Social- i l’Ajuntament de Barcelona, van començar a donar forma al projecte.

La Zona és un projecte col·lectiu fruit de la intercooperació entre diverses entitats. El grup impulsor està format per les següents cooperatives i entitats:

 • Opcions: cooperativa sense afany de lucre que impulsa el consum conscient publicant informació per consumir menys i millor i oferint avantatges per a la seva base social.
 • Agència Talaia: agència de comunicació i continguts que aposta pel periodisme com a eina de transformació social.
 • Coopdevs: cooperativa que aporta solucions tecnològiques a partir de software lliure i programari de codi obert.
 • Federació d’Ateneus de Catalunya: entitat que agrupa, potencia, facilita i millora la tasca d’entitats socioculturals d’arreu del país.
 • Fent País: cooperativa que ofereix paquets d’experiències per gaudir del país treballant amb petites empreses arrelades al territori.
 • Goteo: fundació que fomenta i desenvolupa iniciatives de l’economia solidària a través de les tecnologies obertes, la innovació, l’accés a finançament i la generació de comunitat.
 • Koiki: empresa de repartiment de paqueteria ambientalment sostenible i que genera oportunitats a persones en situació d’exclusió social.

No és ni vol ser l’Amazon cooperatiu

Tot i que hi ha qui ha definit La Zona com «l’Amazon cooperatiu», ni ho pot ser ni ho vol ser. La Zona precisament vol defugir d’unes lògiques i una manera de fer que vol revertir.

Les entitats promotores de La Zona no comparteixen els criteris de les grans plataformes que aniquilen les petites productores, que comercialitzen productes i serveis que venen de l’altra punta del món, quan n’hi ha de molt més a prop, o que vulneren els drets de les persones per fabricar i repartir els productes de consum.

Pot accedir-se a la campanya de micromecenatge de Goteo a través d’aquest enllaç.