Afadis Baix Montseny, cooperativitzant la diversitat funcional

Les càmeres de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental han visitat aquesta primavera l’Associació de Famílies amb Discapacitat del Baix Montseny (Afadis), a Santa Maria de Palautordera, per conèixer aquesta entitat que recentment ha fet el pas d’associació a cooperativa. Ens atenen l’Eva Fernández, psicòloga i responsable del centre ocupacional, l’Anna Romaní, administrativa i tècnica en comunicació i la Míriam Medina, usuària d’Afadis.

– Com ha evolucionat Afadis?
Eva: Afadis va néixer de la necessitat de les famílies, que buscaven un recurs que no existia en aquest territori, i van veure que la seva forma jurídica més pertinent era l’associació. Com a bon indicador en tot procés natural, van trobar que a mesura que anaven passant els anys se’ls hi quedava curt, i per això van sol·licitar una subvenció, un finançament Singular, a la Generalitat, que va ser concedit. A través d’aquest van poder cooperativitzar l’associació. Aquest és un procés que s’ha anat fent durant el darrer any i que ha culminat aquest any. I això què ens permet? A part de professionalitzar tots els serveis d’Afadis, ens permet també establir objectius estratègics a mitjà i llarg termini molt més ambiciosos.

– Un fet distintiu de la cooperativa és que les usuàries també en són sòcies.
Eva: Sí, Afadis ha volgut que tinguessin tant veu com vot les persones usuàries, així com les famílies i els treballadors.

– Quina vinculació heu tingut amb l’Ateneu Cooperatiu?
– Anna: L’Ateneu ens ha donat molt suport en tot moment, perquè ells ho coneixen molt a fons, treballen amb moltes entitats i els hi donen suport. Des de l’inici hem tingut el seu suport perennement per a la transformació d’associació a cooperativa.

– Quines activitats feu a Afadis?
Míriam: Fem caminades, costura, de vegades fem colònies, algunes manualitats.

– Quina és la tasca de l’entitat?
Míriam: Afadis ajuda la gent que està discapacitada intel·lectualment. Així podem ajudar-nos entre tots. Per exemple, la Maria m’ajuda a cosir, ens ajuda a fer moneders, clauers…

– Com a usuària, per què t’agrada venir-hi?
Míriam: Per què m’ha canviat la vida molt de cop i m’hi sento molt estimada.

– Eva, cal destacar que el vostre centre està reconegut per la Generalitat.
Eva: L’any 2019 es va decidir fer aquest tomb de centre de dia a servei de teràpia ocupacional, i per fer això cal iniciar uns tràmits amb la Generalitat. Actualment ja els hem culminat i, per tant, hem estat acreditats per la Xarxa Pública de Serveis Socials com a entitat proveïdora de servei i això vol dir que complim els estàndards de qualitat en el servei que oferim, en com l’oferim i en la diversitat de professionals que som per oferir-ne.

– Quina capacitat teniu?
– Eva: A través del servei de Teràpia Ocupacional oferim atenció de 9 h a 17 h a persones amb un grau de discapacitat reconegut major o igual a un 65%. Actualment són 11 persones usuàries que acudeixen al nostre servei, 3 vacants pendents de reincorporar-se i una capacitat registral de fins a 20 persones.