Més de 200 persones vinculades a l’Economia Social i Solidària s’han reunit aquest dimecres en l’acte de presentació del Programa d’Economia Social 2022, del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, que s’ha celebrat a la Nau Bostik de Barcelona.
Durant la jornada, han intervingut el secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa i el director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, Josep Vidal. Tots dos han fet balanç dels primers 5 anys del Programa d’Economia Social i han presentat el nou Programa de Comunalitats Urbanes, així com les noves línies de foment de l’Economia Social i Solidària, que en els propers anys incrementaran la inversió prevista.
A la inauguració de l’acte, el secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, ha ressaltat que “donar suport a l’Economia Social i Solidària i millorar la competitivitat de les empreses d’aquest àmbit és una prioritat del Departament d’Empresa i Treball en aquesta legislatura”. I, en aquest sentit, ha exposat alguns dels reptes de futur: “Millorar la competitivitat de les empreses de l’Economia Social, ajudant al creixement de les organitzacions; avançar en la innovació i digitalització del sector, com a palanca clau per a l’increment de la competitivitat; i promoure la transformació d’empreses en cooperatives que donin respostes a les necessitats de la societat catalana com l’habitatge, l’equilibri territorial o la transició ecològica”.
D’altra banda, Josep Vidal, director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, ha reconegut la tasca i l’esforç de les entitats representatives de l’Economia Social. Pel que fa al programa de Comunalitats Urbanes, ha destacat que aquestes parteixen “d’experiències que generen projectes d’ajuda mútua, per reforçar i fer créixer l’economia de proximitat. Les comunalitats sorgeixen d’un projecte polític, però també del treball conjunt. Hem de trobar la manera entre tots que les polítiques tinguin l’impacte que volem”.
En l’acte també han intervingut Rubén Martínez, membre de l’Oficina de Comunalitats Urbanes; Guillem Llorens, president de la Confederació de Cooperatives de Catalunya, i Mariona Soler, en representació de la Xarxa d’Espais Comunitaris. Per presentar els tres eixos principals del Programa d’Economia Social i Solidària (les Comunalitats Urbanes, els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars) també han intervingut Xavi Torrent, de la comunalitat urbana de Terrassa; Montse Lamata, membre de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, i Marc Rosselló, del Projecte Singular “Som Energia”.
A continuació, s’han dut a terme diverses dinàmiques participatives de networking entre les persones assistents. I, finalment, Ester Morante, cap de secció de Programes de Formació del Consorci per a la Formació Contínua, ha impartit el taller “La formació, una eina per fer créixer l’Economia Social”.
Foment de l’Economia Social
El Govern reforça la seva aposta per l’Economia Social, després de l’èxit d’aquests primers cinc anys del Programa d’Economia Social, al llarg dels quals s’han creat més de 1.000 empreses i entitats noves d’Economia Social i s’han generat prop de 5.000 nous llocs de treball.
Es destinaran més de 16 milions d’euros als 14 Ateneus Cooperatius, una xarxa territorial d’intercooperació amb un pla estratègic a tres anys de foment de l’Economia Social i Solidària.
D’altra banda, enguany la inversió prevista per als Projectes Singulars serà superior a l’any passat, ja que aquest model ajuda a enfortir i a fer créixer el cooperativisme. En el context i la situació actual és encara més important reforçar els projectes d’intercooperació. També s’impulsarà el Programa HabitatCoop d’ajut a l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús.
Programa de Comunalitats Urbanes
El programa de Comunalitats Urbanes, que s’emmarca en les transformacions democràtica, social, verda i feminista del Govern, té per objectiu potenciar projectes d’ajuda mútua per fer créixer el mercat social urbà, a través de la cooperació del teixit veïnal i associatiu, el petit comerç, les empreses d’economia social i solidària, persones treballadores autònomes i els ajuntaments.
Les comunalitats urbanes generaran nous projectes i llocs de treball vinculats a l’Economia Social i Solidària, tot reforçant la xarxa econòmica de proximitat als barris i ciutats del país per revertir els efectes socioeconòmics derivats de la crisi de la Covid-19.
Les comunalitats urbanes volen ser una eina més de recuperació econòmica i de reactivació de l’economia productiva i reproductiva, aprofundint en els valors vertebradors de l’economia i la societat catalana (emprenedora, activa, col·lectiva) i afegint-ne d’altres imprescindibles per encarar el futur: feminisme, ecologisme, innovació tecnològica i col·laborativa…
L’Economia Social a Catalunya
L’ecosistema de l’economia social a Catalunya està format actualment per més de 10.000 empreses i entitats, des de cooperatives a societats laborals, centres especials de treball, fundacions o associacions, entre d’altres. Dona feina a 180.000 persones i és present arreu del territori i en tots els sectors d’activitat.
El cooperativisme és la fórmula d’economia social amb més pes i tradició a Catalunya, ja que un 40% de les empreses són cooperatives. L’any 2021 hi havia 4.521 cooperatives, 182 més que l’any anterior. Hi treballen 45.417 persones (+3.5% d’increment interanual d’ocupació) i facturen de 4.500 milions d’euros (un 2,2% del PIB català).