Diverses entitats d’Economia Social i Solidària del Vallès continuaran el projecte conjunt iniciat l’any passat de fer conserva de tomàquet per abastir les associacions, les cooperatives i els grups de consum agroecològic que hi cooperen.
Hi participen l’Associació de consumidors i productors La Magrana Vallesana de Granollers, La Magrana de La Garriga, i l’Egarenca de Terrassa, les cooperatives La Fresca de Cardedeu i El Rodal de Sabadell i el grup de consum 5 Quarteres de Mollet, amb el suport de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental i el del Vallès Occidental, i de l’Associació Llavors Orientals. Aquest any, s’han afegit a la col·laboració l’associació el Cogombre a l’Ombra de Sant Feliu de Codines i la cooperativa La Feixa, de Mataró. Entre tots ens hem tornat a coordinar per portar a terme l’elaboració i la distribució de la conserva de tomàquets agroecològics de la comarca.
L’any passat, es van conrear 1000 kg de tomàquet de la varietat Pera rastrera de l’Ebre, a l’Horta La Fanecada de Cardedeu, i es van elaborar i distribuir 950 pots de tomàquet triturat entre les entitats participants.
Aquest any es dobla la producció de tomàquet fins arribar als 2000kg i la novetat és que s’incorporen a la producció dos pagesos agroecològics més, de manera que el conreu queda repartit entre la Masia de Ca n’Oliveró de Castellbisbal, l’Horta La Fanecada de Cardedeu i La Magalla de Cabrera de Mar.
El divendres 20 de maig vam signar l’acord de col·laboració d’aquesta iniciativa a l’Espai agroecològic de Gallecs. Ens vam trobar per primer cop en persona, després d’unes quantes reunions virtuals i vam aprofitar per conèixer l’obrador i l’agrobotiga de Gallecs, i vam passejar fins al molí de Can Jornet, on en Santi ens va explicar com és d’especial el seu molí fariner i per què va decidir apostar per farines antigues.
L’elaboració de la conserva de tomàquet triturat és tot un repte, que comporta hores de dedicació d’unes quantes activistes. Però vist l’èxit de l’any passat, en què vam vendre tots els pots en pocs mesos, no tenim cap dubte de tornar a elaborar el producte i continuem defensant els valors de treballar conjuntament per compartir experiències, contactar amb productors locals i pactar preus justos, mostrar el que implica consumir productes fets al territori, utilitzar varietats locals, donar suport a la petita pagesia i utilitzar els obradors del Vallès per arribar al punt final de distribució i venda.