Els nous projectes d’emprenedoria cooperativa que assessorem i acompanyem des de l’Ateneu Cooperatiu tenen una necessitat immediata d’explicar-se, de donar-se a conèixer quan esdevenen una realitat.
Sovint, la mateixa il·lusió de veure que tenim la possibilitat de tirar endavant la iniciativa, amb un determinat impacte positiu en el territori més proper i, alhora, l’esperança de garantir-nos una feina de qualitat, fan que vulguem llançar-nos directament a explicar qui som, què fem i com ho fem sense haver fet una planificació prèvia.
En qualsevol pla comunicatiu d’un projecte hi ha diferents elements a tenir en compte. En primer lloc l’entorn, és a dir, on i quan tenen lloc les operacions i les relacions de les persones que conformen el projecte, i el projecte en si mateix amb altres persones i altres projectes. Després, els comportaments i actes específics: què fa el projecte, dins d’aquell entorn. També les capacitats, o com el projecte genera i condueix els seus comportaments dins d’un determinat context. I, finalment, els valors, que vindrien a ser allò que proporciona la motivació i les pautes per a les estratègies i les capacitats, posades al servei de l’assoliment de resultats de comportament dins l’entorn. O sigui: per què el projecte fa el que fa, de la manera que ho fa.
Cal que els nous projectes reflexionin, abans d’activar eines comunicatives que potser en un futur esdevindran innecessàries, sobre preguntes com: des d’on comunica el nostre projecte? Des del què es fa? O des dels valors?
Quan es comunica des del què es fa, s’està fent des de l’obvietat, des de la punta de l’iceberg. Només es respon a què fem, i això normalment ho pot saber tothom, és fàcil de trobar, és comprovable. Quan es comunica des dels valors i les creences, es fa exposant des de la profunditat del projecte, amb la qual cosa es respon des d’un inici a per què ho fem així, en què creiem per fer-ho així, dit d’altra manera, els motius pels quals ho vam emprendre. Per entendre’ns: només si som feministes comunicarem amb perspectiva feminista.
(Article escrit per Albert Grifell, membre de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental)