El Centre Cívic Nord de Granollers va acollir divendres al matí la formació Analitzant els nostres privilegis des de la interseccionalitat i l’antiracisme, organitzada per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental i que va anar a càrrec de la sociòloga Paola Contreras, membre de la cooperativa TICTAC (taller d’intervencions crítiques transfeministes antiracistes combatives).
L’activitat va ser un èxit d’assistència, segons va apuntar Nico Durán, membre de l’equip tècnic de l’Ateneu vallesà, ja que es va omplir “el topall d’assistents”, en arribar a les 30 persones. La gran majoria d’elles, dinamitzadores i informadores de centres cívics, així com educadores en centres oberts i persones que treballen directament amb migrants.
Durán va explicar que han detectat que la programació d’activitats que s’ofereix des dels centres cívics i els equipaments municipals, així com des de moltes associacions de la comarca, “té un biaix clarament d’ètnia i hi ha una hegemonia blanca en les persones que gaudeixen de les activitats que es proposen”. D’aquesta manera, l’objectiu d’aquesta formació era “revisar com ens afecta a nosaltres mateixes aquesta posició de privilegi i com l’estem plasmant en el mètode i en el tipus de programacions que fem”. A més d’aquesta revisió, també es va reflexionar sobre com “planificar intervencions que tinguin en compte les necessitats de les diferents comunitats ètniques que hi ha al territori”.
En aquesta línia, la formadora, Contreras, també explica que la sessió de divendres era “una petita pinzellada”, però que la intenció és “generar espais de continuïtat per poder abordar aquest tema en els espais concrets de treball en els quals cadascú es desenvolupa”. D’aquesta manera, assevera que si hi hagués una segona sessió, serviria per donar-li el toc pràctic i per “veure com aplico i com visibilitzo en els meus espais de treball, i en els meus espais socials i de relacions familiars això que he adquirit avui (divendres)”.