Una Gastro-FESS per apadrinar el nou projecte cooperatiu de l’Sputnik

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental i l’Ajuntament de Montornès van organitzar dissabte una Gastro-FESS en l’acabat d’inaugurar teatre Margarida Xirgu. Es tracta d’una activitat emmarcada en la segona Fira de l’Economia Social i Solidària celebrada al municipi i que es va voler vincular a la creació del nou projecte cooperatiu que es farà càrrec del bar del Centre Juvenil Sputnik de Montornès.

L’esdeveniment va arrencar amb una taula rodona d’experiències d’emprenedoria social i solidària en el sector turístic, de la restauració i l’agroecologia. Amb la participació de la reconeguda cuinera granollerina Ada Parellada, i de membres de Menjadors Ca La Rosa, Cuina del Comú de transformats, Cooperativa L’Olivera de vins i oli, L’Avern de restauració cooperativa –els Caus de Mura van excusar la seva presència pel moment convuls del País, sensació compartida durant tota la jornada per totes les presents– es van extreure diverses conclusions.

D’una banda, que el sector és complicat per a tothom, però que la solidaritat només es dóna entre persones iguals en projectes horitzontals i amb una democràcia directa o real. I d’altra banda, que segueix sent un sector precari, però que en ser-ho per a tothom, la precarietat així com la riquesa està igual de repartida; i quan va bé, va bé per a tothom.

Tot seguit va arribar el torn per al tast de vins –a càrrec de la cooperativa L’Olivera– i de tapes –a càrrec dels joves impulsors del nou projecte cooperatiu del bar del Centre Juvenil Sputnik–. Aquestes dues activitats van ser les més concorregudes, amb unes 80 persones participant-hi.

Es van poder tastar vins d’alta qualitat i els membres de L’Olivera van explicar detalls ben interessants sobre el procés d’elaboració o maduració dels tres tipus de vins: negre, rosat i blanc. Pel que fa a les tapes, els assistents van poder provar un duet d’hummus o un assortit de formatges del Vallès, preludi de què ens espera a la cafeteria del nou espai juvenil Sputnik.

I a la nit, la Gastro-FESS va cloure amb els concerts dels grups de música de l’Associació de Músics de Masferrer.

Sobre tot plegat, des de l’Ateneu vallesà fan una valoració “positiva i interessant, malgrat la setmana complicada amb la qual ens vam trobar”. Pel que fa a l’assistència, hi van assistir “menys persones de les que esperàvem”, apunta Galí, qui també afegeix que hi havia “un públic diferent del que esperàvem, perquè sobretot volíem aterrar sobre els alumnes dels CFGM i CFGS d’hostaleria i restauració de l’institut de Montornès del Vallès, i no van venir”.

I pel que fa a l’emplaçament, Galí també assegura que “el nou teatre Margarida Xirgu ha quedat preciós, és un equipament de primer ordre i un pol cultural molt potent que complementa la gran tasca que està fent durant els darrers anys l’equip de govern de Montornès”.

Acompanyament a l’espai gastronòmic de l’Sputnik

Un dels motius principals pels quals l’Ateneu i l’Ajuntament de Montornès han apostat per relacionar l’acte central de la FESS amb la gastronomia és “per donar visibilitat i apadrinar d’alguna manera el projecte Sputnik”, assevera Galí.

El tècnic de l’Ateneu afegeix que “l’acompanyament està sent un èxit, el grup està molt cohesionat, és molt complementari i han decidit fer-se cooperativa abans d’hora. Estem molt engrescades des de l’Ateneu Cooperatiu”.

Tanmateix, encara s’haurà d’esperar algun temps per a la inauguració i la posada en marxa. “És un equipament construït amb mòduls, i encara no se sap del cert quan estarà llest. Depèn també de certa burocràcia, no sempre tan àgil com voldríem”, clou Galí. “En tot cas, ens mostrem esperançades en què tot vagi segons el calendari previst i a finals d’any puguem sopar-hi i gaudir-ne.”