El GSEF mostra a Bilbao el gran potencial de l’Economia Social i Solidària per al desenvolupament local

L’Economia Social i Solidària com a motor de desenvolupament sostenible de les ciutats, i també dels territoris, ha estat l’eix central del fòrum més important d’Economia Social, el GSEF (Global Social Economy Forum), que aquest any 2018 s’ha celebrat a Bilbao després de les anteriors edicions a Montreal i Seúl. Més de 1.700 persones de 84 països diferents, alcaldes i alcaldesses, representants d’institucions públiques i agents de l’Economia Social i el Tercer Sector, s’han trobat durant tres díes per debate sobre el futur de l’ESS i el paper de les administracions públiques per avançar cap a un desenvolupament sostenible.

Durant les trobades s’han organitzat més d’un centenar de ponències, taules i tallers enfocats a temàtiques molt diverses, incloent el futur del treball i de la inserció sociolaboral, la co-creació de polítiques públiques, la transformació del territori i les claus per al creixement de l’ESS. Dins de l’extens programa, han participat nombroses empreses i entitats catalanes, mostrant el creixent pes de les iniciatives d’ESS al territori.

Entre d’altres, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, concretament la Direcció General d’Economia Social, les Cooperatives, el Tercer Sector i L’autoempresa ha presentat les iniciatives existents al territori, en especial el Programa Aracoop (la Xarxa d’Ateneus Cooperatius i els projectes Singulars). També l’Ajuntament de Barcelona hi ha participat presentant les iniciatives coordinades pel Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum.

Tal i com es recull a la Declaració de Bilbao, presentada en finalitzar el Fòrum, les empreses i organitzacions lligades a aquest sector han demostrat ser viables i eficients, creant al metxi temps valor social i beneficis econòmics: “la seva competitivitat radica en l’impacte social generat per la seva activitat, reinvertint els beneficis econòmics en la comunitat en la que es troben les diferents iniciatives”. Aquestes entitats han acreditat també la seva capacitat per donar noves respostes als grans reptes socioeconòmics. Per això, tal i com es destaca a la Declaració, “cada vegada són més els organismes de les Nacions Unides, governs i membres de la societat civil que reconeixen la contribució de l’Economia Social i Solidària a la construcció d’una societat més sostenible, inclusiva i resilient com a base per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible”.

El GSEF és una xarxa internacional que reuneix administracions, empreses i agents compromesos amb el desenvolupament de l’Economia Social. La trobada ha estat organitzada a nivell local per l’Ajuntament de Bilbao i ha comptat amb la col·laborció del Gvern Basc, la Diputació Foral de Biscaia i l’Ajuntament de Mondragon, així com amb les entitats EUDEL, KonfeKoop, REAS Euskadi, EHLABE, Sareen Sarea, ASLE i Gizatea. En l’acte de claurusa de l’esdeveniment es va anunciar la següent ciutat que acollirà el proper GSEF: tindrà lloc l’any 2020 a Ciutat de Mèxic.