Aquest dissabte (de 10 h a 20 h) tindrà lloc la 4a edició de la Fira d’Economia Social i Solidària de Granollers. Després d’un 2020 en què es va haver de fer amb reserves i aforaments limitats dins del Museu, enguany la Fira torna als carrers, amb paradetes, xerrades i activitats culturals que tindran lloc a la plaça Maluquer i Salvador i a la Sala Sant Francesc.
Josep Canudas, membre de la FESS Granollers –entitat impulsora de l’esdeveniment– va explicar que amb la fira de dissabte es podrà tenir “una petita visió de com està l’economia social i solidària (ESS) als voltants de Granollers”. Amb els 17 projectes diferents de la comarca que passaran pels 11 estands muntats a la plaça, tots ells mostraran “què s’està fent a la comarca en aquest àmbit”.
Concretament es podrà visitar a les parades les següents entitats: Grisfluor, Öland, iaios, Dimas, Hi som, Espai Nacre, Col·lectiu Ronda, Daruma, Som connexió, Granollers en Transició, Boreal comunicació accessible, La Magrana Vallesana, Granollers Pedala, Sostre Cívic, Som energia, La Tintorera i Unitum, a més de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental i la FESS Granollers.
Per la seva banda, Albert Grifell, coordinador de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, es va mostrar “content” per la presencialitat d’aquesta edició i va “agrair que les entitats i l’Ajuntament comptin amb l’Ateneu com un instrument que pot donar suport a les iniciatives d’ESS”. Alhora, destacava que els assistents podran gaudir dissabte de “diferents iniciatives que toquen tots els àmbits de la vida” i afegia que l’Ateneu aposta “per una economia al servei de les persones i no del benefici i del lucre”.
Xerrades i propostes culturals
Més enllà de les paradetes, la Sala Sant Francesc hi acollirà cinc xerrades i dues trobades sectorials. Les xerrades seran: Mirades cap una mobilitat interseccional (11 h), a càrrec de Txell Remolins; La teva alimentació defineix la teva comarca (12 h), moderada per Agustí Corominas (La Magrana Vallesana), i amb les ponents Ricard Alcojor (Espelt i Llavors Orientals), Laura Garrit (productora) i Marta Pons (sociòloga); Cultura en xarxa (17 h); Estudi sobre habitatge cooperatiu a Granollers (18 h); i Propostes de l’ESS per a la transició ecosocial (19 h), amb membres de Pam a Pam, XMESS i XAC.
Quant a les trobades sectorials, n’hi haurà una d’agroecologia a les 11 h, i una altra de mobilitat a les 12 h.
També es podrà gaudir durant tota la jornada de l’exposició Catalunya, terra cooperativa, de la fundació Roca Galès, i qui ho vulgui podrà participar d’una visita comentada de la mostra a les 10 h.
Per últim, la fira comptarà amb diversos espectacles culturals. Hi haurà els concerts de La Malinche (10.30 h), Taka Taka Chombo (17 h) i Saigon (19 h), així com els espectacles Xof xof!, de Surti com surti (12 h), La DesCivilització, poesia i música amb Sònia Arias, Pol Aumedes i Gustavo Duch (13.15 h), i un conte infantil en llenguatge de signes a càrrec de Boreal (18 h).
L’Ajuntament vol que Granollers esdevingui un referent de l’ESS
La regidora de Promoció Econòmica de Granollers, Gemma Giménez, també va intervenir en la roda de premsa i va ressaltar el “salt qualitatiu important” de la fira d’enguany. Al mateix temps, va refermar la voluntat que Granollers esdevingui “un referent” en l’àmbit de l’economia social i solidària.
De fet, va explicar que des de la seva regidoria ja han definit un pla d’impuls de l’ESS. Un dels objectius d’aquest pla és “ajudar a la difusió i sensibilització”, i ho fan amb accions com la present, donant suport a la fira.
També pretenen “impulsar i acompanyar les entitats que treballen en aquest model econòmic”. Per fer-ho, estan realitzant un mapeig de totes les experiències d’ESS a la ciutat i alhora han establert un punt d’assessorament en ESS a Can Muntanyola –coordinat amb l’Ateneu Cooperatiu– tant per a empreses noves com per a empreses que ja existeixen.
Altres accions per fomentar el cooperativisme són la “discriminació positiva” en subvencions i la incorporació de criteris específics per a la compra i contractació pública.