Els jardinets de Lluís Companys de Cardedeu acollien dimarts al vespre la presentació de la segona Tardor Ecosocial, que aglutina fires d’economia social i solidària (ESS) de diversos municipis del Vallès Oriental. Tot plegat, coorganitzat per administracions i entitats locals, i per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental.
Si la primera Tardor Ecosocial engegava amb un acte a Granollers, enguany el tret de sortida s’ha fet a Cardedeu. Tots dos municipis organitzen fires d’economia social durant les pròximes setmanes, així com Montornès del Vallès.
Per part de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, la coordinadora Montse Lamata explicava que aplegar les tres fires “és el resultat d’aquest treball en xarxa que l’Ateneu ha realitzat al llarg d’aquests sis anys amb les administracions locals”. Per a Lamata, les “fires són un element molt important per mostrar a la ciutadania el que significa i el que implica l’ESS. L’ESS necessita crear un relat col·lectiu i que d’aquí passem a realitats tangibles, que ens l’ofereixen les fires, un espai amb un caire ludicofestiu, en el qual podem parlar de les temàtiques de l’ESS com les cures, la cultura, la mobilitat sostenible o l’agroalimentació”.
D’altra banda, la coordinadora de l’Ateneu també refermava: “Volem tenir presència a tota la comarca. Ja som a vuit municipis del Vallès Oriental a través dels PuntsCoop i animem a totes les administracions locals a col·laborar amb l’Ateneu Cooperatiu”.
La Fira Ecosocial de Cardedeu
El primer esdeveniment de la Tardor Ecosocial serà aquest cap de setmana la Fira Ecosocial de Cardedeu. En aquest sentit, l’alcalde, Josep Quesada, qui feia el discurs de benvinguda de la presentació, destacava que “Cardedeu fa molt temps que treballem en temes d’economia social i solidària, tenim tres projectes molt interessants com La Fresca, la Fundació Viver de Bell-lloc i Tres Terres, i l’equip de govern actual volem potenciar l’ESS”.
Per la seva banda, el regidor de Desenvolupament Local, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Cardedeu, Víctor Serrano, remarcava que la fira cardedeuenca, que celebra la seva sisena edició, ja està “consolidada” i compta “amb un ampli ventall activitat”. Aquest divendres 6 al matí proposaran una jornada de reflexió amb un programa de ràdio en directe, mentre que a la tarda hi haurà una taula territorial organitzada per l’Ateneu i que pretén afavorir la intercooperació del sector cultural.
Mentre que dissabte al matí serà la fira a la plaça de Sant Corneli, on “la majoria d’entitats són de Cardedeu o de municipis veïns”, assenyalava Serrano. A banda, al llarg del matí hi haurà tot d’activitats, així com una exposició fotogràfica sota el nom de Les altres dones del segle XXI, disponible a la mateixa ubicació tot el dia.
Baix Montseny any 2040
La FESS Granollers
El 4 de novembre, la plaça Maluquer i Salvador serà l’escenari de la sisena Fira d’Economia Social i Solidària de Granollers, que per tercer any seguit compta amb el suport de l’Ajuntament de Granollers i de la Diputació de Barcelona. En aquesta ocasió la fira durà el nom d’Estimem el territori, defensem un Vallès per viure-hi.
La regidora d’Ocupació, Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Granollers, Cinta Aixendri, va avançar que ja hi ha 16 projectes confirmats que muntaran paradeta a la fira granollerina, i que s’hi faran “xerrades, activitats lúdiques i un dinar familiar”, que tot plegat es donarà a conèixer al detall en les pròximes setmanes. L’objectiu de l’Ajuntament granollerí respecte a les fires és “continuar impulsant i donant suport a aquestes iniciatives d’ESS i que aconsegueixin arrelar i que creixin al territori, perquè són necessàries”, segons Aixendri, qui també remarcava que “les fires són una manera d’arribar a la ciutadania perquè vagin coneixent aquesta feina”.
La Fira d’Economia Social i Solidària de Montornès
La darrera fira de la Tardor Ecosocial tornarà a ser la de Montornès del Vallès –serà al novembre però encara no estan confirmades les dates– i que un any més ha centrat l’esdeveniment en una temàtica en concret: enguany tractaran les comunitats energètiques. En el cas montornesenc, no es tracta d’un espai de parades i mostres, sinó unes jornades adreçades a col·lectius concrets.
La primera acció serà un dimecres al matí, adreçada al consell d’empreses, on aproparan l’experiència de Rubí Brilla, “una comunitat energètica que ha vinculat empresa amb el consum i amb la ciutadania”, segons Delgado. L’altra acció, adreçada a un públic més general, serà compartir les experiències de la comunitat energètica de Caldes i de Santa Perpètua de Mogoda.