La Tardor Ecosocial de l’Ateneu Cooperatiu agrupa les fires de Cardedeu, Granollers i Montornès

Gairebé una trentena d’actes a Cardedeu, Santa Maria de Palautordera, Granollers i Montornès conformen la Tardor Ecosocial de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, i que porta per lema #comalVallèsnohihaESS. S’hi podran trobar activitats formatives, projeccions, fires, actes culturals i activitats adreçades a tots els públics per parlar d’economia social, de reptes col·lectius i de transformació social.

Enguany, per primer cop, l’Ateneu Cooperatiu ha volgut agrupar dins d’un mateix paraigua les tres principals fires d’economia social i solidària de la comarca, així com altres actes, com les jornades de consum agroecològic i cooperativisme de Santa Maria de Palautordera.

Montse Lamata, coordinadora estratègica de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental ha destacat aquest dilluns al migdia en una roda de premsa celebrada a la plaça Josep Maluquer i Salvador de Granollers, la importància de col·laborar amb les administracions locals “per promoure i visibilitzar l’economia social, i per enxarxar-nos”.

Aquesta col·laboració dona fruit amb les tres grans fires del territori, que totes elles arriben enguany a les seves cinquenes edicions. Amb tot, Lamata obre les portes a què altres consistoris s’hi sumin a seguir la feina ja engegada per Cardedeu, Granollers o Montornès. En aquest sentit, la coordinadora explica: “Un dels nostres objectius és contactar amb totes les administracions locals i generar un marc d’activitat particular per veure de quina manera visibilitzem, donem resposta i generem ocupació en economia social a cada territori”. La intenció és anar creixent, que aquest paraigua conjunt de l’ESS sigui cada vegada més visible “i que a la taula puguin ser-hi, no 3, sinó 10 o 15 administracions que vinguin a explicar-nos les seves pròpies fires”, ha dit Lamata

La Fira Ecosocial de Cardedeu arrenca aquesta setmana

La fira més matinera serà la de Cardedeu, que se celebra aquesta setmana. El dimecres 5 d’octubre a les 19 h, arribarà l’avantsala de la Fira Ecosocial de Cardedeu, amb una taula rodona al Teatre de Cardedeu. Sota el nom de Quan la realitat climàtica supera la ficció, hi participaran Miguel Pajares (autor de Refugiats Climàtics i Llegat), Rubén Suriñach (membre de la XES i autor de Tot es massa fràgil) i Gisela Torrents (de l’ODESC).

El dissabte 8 d’octubre de 10 h a 14 h hi haurà la fira a la plaça de Sant Corneli, amb una trentena d’estands, i tot d’actes i tallers culturals i gastronòmics.

Ramon Arribas, regidor de Desenvolupament Local de Cardedeu, ha recalcat que enguany hi mostraran a la fira “experiències reals i concretes” i que hi tindran un protagonisme important “un seguit de cooperatives d’economia social que s’han constituït a Cardedeu”. N’hi haurà de productores agroecològiques, de cooperatives de consumidores com La Fresca (amb gairebé 200 famílies) i d’altres projectes dedicats al turisme rural.

El 15 d’octubre, el torn de Granollers

Granollers concentrarà gairebé la meitat dels actes de la Tardor Ecosocial, i la principal jornada serà el dissabte 15 d’octubre a la plaça Josep Maluquer i Salvador al llarg de tot el dia.

Per parlar de la fira de la capital de la comarca, n’ha intervingut la regidora de Promoció Econòmica, Gemma Giménez, qui ha explicat que l’Ajuntament es va sumar l’any passat a la Fira d’Economia Social i Solidària de Granollers, aportant-hi suport econòmic, logístic i acompanyament.

Giménez també ha explicat quin considera que ha de ser el paper dels ajuntaments davant l’ESS: “Des de les polítiques públiques hem d’impulsar noves maneres de fer i posar al centre les persones i mostrar diferents projectes a la ciutadania”.

Pel que fa als actes programats, enguany s’incorporen noves activitats i algunes xerrades prèvies, com per exemple la del 12 d’octubre (18.30 h) al restaurant Anònims de Granollers, sota el nom de Col·lapse no és Apocalipsi, amb Alfons Pérez, de l’ODG. Sobre el dia 15, l’edil granollerina ha assenyalat: “Incrementem el nombre de parades i presentarem més de 20 projectes d’economia social i solidària de la ciutat i de la comarca”.

Montornès posa al centre les cures

La Fira d’Economia Social i Solidària de Montornès clourà la Tardor Ecosocial a principis de novembre. Jordi Delgado, regidor d’Acció social, Ocupació, Promoció econòmica i Comerç de Montornès, detallava que han apostat per segon any consecutiu en centrar l’esdeveniment en les cures: “L’any passat ja vam començar a fer una introducció i aquest any, sota el lema de Cuidem-nos per poder cuidar, fem una mica d’aprofundiment en aquestes temàtiques”.

D’una banda, tractaran la matèria des de l’àmbit de la diversitat funcional, amb el que serà una introducció per poder aprofundir-ne més endavant amb polítiques públiques concretes. I també organitzaran un taller d’autocura per a dones que fan treball de cures. Focalitzats en aquelles dones que viuen internes, “en unes situacions de molta precarietat”, l’Ajuntament montornesenc ha considerat “interessant que aquestes persones rebin acompanyament i eines per poder treballar tenint unes condicions de vida més dignes”.